Zelfhulpboeken

Onderaan deze pagina vind je een overzicht van een aantal zelfhulpboeken.

Een waarschuwing vooraf:
Zelfhulpboeken geven zelden een makkelijk toepasbare oplossing voor je problemen. Meestal geven ze je echter wel die indruk. Het lezen van het boek en het doen van wat oefeningen, zou genoeg zijn om je leven op orde te krijgen en je problemen te doen verdwijnen. De praktijk is echter weerbarstiger. Er bestaat niet zoiets als een knop die even omgezet moet worden. Veranderen is hard werken en is een proces van jaren.

Zelfhulp boeken kunnen je wel helpen inzicht te krijgen in jezelf, je gedachten en je gedrag. En veranderen begint met inzicht, dus daarvoor kun je dergelijke boeken uitstekend gebruiken. Ook de tips om veranderingen in je leven aan te brengen en ook de oefeningen zijn vaak zeker nuttig, zolang je er maar geen wonderen van verwacht.

Welk boek  je zou moeten kiezen, is eigenlijk meer een kwestie van smaak. Inhoudelijk komen ze in de basis op hetzelfde neer. Patronen blootleggen die je tegen houden te leven zoals je wil, om vervolgens je gedachten en gedrag te gaan aanpassen op de nieuw verworven inzichten. De methode om dat doel te bereiken en de visie daarachter, verschilt per boek. Er is niet zoiets als het beste boek, wel past het ene boek beter bij je dan het andere. Kies daarom gewoon wat intuïtief bij je past.

Door het lezen van dergelijke boeken, krijg je soms het idee dat het allemaal je eigen schuld is dat je problemen hebt gekregen. Of je krijgt dat gevoel als het je niet (direct) lukt m.b.v. de instructies in het boek je leven om te vormen tot het perfecte plaatje. Bedenk dat de in het boek geschetste scenario van verandering terwijl je leest of oefeningen doet, gewoon niet overeen komt met hoe het in werkelijkheid gaat. Voel je dus vooral niet schuldig, pik uit zo’n boek de dingen waar je wat mee kunt en probeer in kleine stapjes je doel te bereiken op een manier die bij jou past.

De belofte van burn-out

Stappenplan voor werken met nieuwe energie
Lusanne Hogeweg, 2018

De belofte van burn-out geeft je handvatten om je cirkel van uitputting te doorbreken en de balans te herstellen. Het helpt je ook om te ontdekken waar je blij van wordt en biedt een mooi stappenplan om je wensen te realiseren.
Dit boek is bijzonder geschikt voor hoogsensitieve personen. Je leert hoe je burn-out kunt omzetten in kracht en geluk, met veel praktijkvoorbeelden en tips.
De opwaartse spiraal
Stap voor stap je depressie overwinnen met inzichten uit de neurowetenschap

Alex Korb, 2017

Korb legt uit hoe het brein vast komt te zitten in een neerwaartse spiraal die uitmondt in een een depressie. Aan de hand van informatie over de werking van het brein, geeft hij inzicht in wat je kunt veranderen en hoe je kunt accepteren wat je niet kunt veranderen.
Daarnaast laat Alex Korb zien hoe je het verloop van een depressie kunt beïnvloeden.In heldere taal, met veel informatie en humor, wijst Alex Korb je de weg naar een opwaartse spiraal waarin je meer energie hebt, beter slaapt, minder piekert en je weer gelukkiger voelt.
Van big bang tot burn-out

Het grote verhaal over stress

Witte Hoogendijk & Wilma de Rek, 2017

In dit boek pleiten Hoogendijk en De Rek voor een radicaal andere visie op stress-gerelateerde aandoeningen. Op heldere en overtuigende wijze leggen zij uit hoe het komt dat wij zoveel moeite hebben alle veranderingen bij te houden. Het is tijd onze opgefokte verwachtingen onder de loep te nemen. Net als onze ongezonde relatie met de farmaceutische industrie.
Witte Hoogendijk is psychiater, hoogleraar en hoofd van de afdeling Psychiatrie bij Erasmus MC in Rotterdam.
How to be- serie

 Anna Barnes, 2016-2017

Een serie zelfboekjes van Anna Barnes. helaas (nog) niet allemaal vertaald.

Met een beetje hulp en inspiratie is het niet alleen mogelijk, maar zelfs heel simpel om bewuster en met meer plezier, en voldoening in je leven te brengen.

De boekjes staan nuttige tips, opbeurende spreuken en leuke dingen om te doen die je precies het zetje geven dat je nodig hebt om je leven wat gemakkelijker te leven.

Het stressbeeld
Over de samenhang tussen lichamelijke en psychische aspecten van stress

Christina van der Feltz-Cornelis, 2014

Het stressbeeld laat zien hoe je adequaat kunt reageren op stress. Je leert hoe je stressveroorzakers kunt herkennen en hoe je er beter mee om kunt gaan. Daarnaast wordt besproken hoe problematische stress met professionele hulp behandeld kan worden.

Dit boek biedt inzichten en oplossingen voor mensen die last hebben van stress, en voor artsen, therapeuten, verpleegkundigen, leraren, personeelsmanagers, coaches en andere professionals.

Zelfvertrouwen!

Leer vertrouwen op je natuurlijke zelf

Francoise Vaal, 2014

Zelfstandig counselor en coach Françoise Vaal combineert de theorie van toegepaste ecopsychologie met veel oefeningen die zij hanteert in haar counsellingpraktijk. Zelf leerde zij dat de zintuigen veel eerder dan onze gedachten laten weten wat wij echt nodig hebben voor onze gezondheid en ons welbevinden.

Aan de hand van praktijkvoorbeelden en oefeningen leer je geleidelijk te gaan vertrouwen op de wijsheid van je zintuigen en zo te vertrouwen op je natuurlijke zelf.

Meer zijn dan je brein
het nieuwe bewustzijn van sensitieve pioniers

Marian van den Beuken, 2012

Krachtig geschreven boek, ‘een dans van licht en schaduw’, over bewust-zijn. De auteurs zijn sensitieve pioniers; mensen die vanuit een nieuw bewustzijn op allerlei gebieden vernieuwing brengen. Veel mensen zitten gevangen in de linkerhersenhelft. Hier huizen negatieve ervaringen. De rechterhersenhelft, geleid door de zielenkracht, geeft vrijheid en inzicht. Door gedachtekracht kan men bewust een brug slaan naar de rechterhersenhelft en zo rust, liefde en kracht ervaren. Het gaat hierbij om de intentie en beeldvorming.
Houd me vastzeven gesprekken

voor een hechtere relatie
vertaling van: Hold me tight

Stafford Johnson, Dr. Sue Johnson, 2011

Dit boek gaat over relaties en destructieve patronen die daarin kunnen ontstaan die intimiteit en verbondenheid verstoren.Het boek is gebaseerd op de succesvolle relatietherapie methode Emotionally Focussed Couple Therapy.Geschikt voor paren die problemen hebben in hun relatie, om zelf door te werken of ter ondersteuning van relatietherapie.
Jouw gevoel is niet het mijne
Hoe Je Je Bevrijdt Van Negatieve Gevoelensvertaling van Ich Stehe Nicht Mehr Zur VerfügungOlaf Jacobsen, 2009
De boodschap van dit boek is: als jij een probleem (een naar of onprettig gevoel) ervaart, dan kan dat een waarneming zijn van het gevoel van iemand anders. In dat geval heeft het geen zin aan jezelf te werken en verdwijnt het nare gevoel pas als je daar niet meer voor openstaat.
Olaf Jacobsen ontwikkelde hiervoor een eenvoudige methode, gebaseerd op de praktijk van de vrije familieopstellingen en inzichten uit onder meer het onderzoek naar spiegelneuronen. Met tal van voorbeelden reikt hij mogelijkheden aan waarmee je je eigen gevoelens duidelijk van die van anderen leert onderscheiden.
Angst beheersen met aandacht

vertaling van Calming Your Anxious Mind: How Mindfulness and Compassion Can Free You from Anxiety, Fear, and Panic

Jeffrey Brantley, 2007

Dit boek biedt een programma voor aandachtstraining waarmee je je angst- en paniekgevoelens onder controle kunt krijgen. Je leert ze te voelen in plaats van vermijden waardoor je angst voor je angst verdwijnt en zo de greep van angst op je leven te verminderen.
Het is gebaseerd op Mindfulness (aandachtsgerichte training), een type meditatie, waarmee veel succes wordt geboekt bij angstklachten. Maar je zult merken dat de methode op je hele systeem positief werkt. Je krijgt meer rust, je doet alles met aandacht doordat je je in het hier en nu kunt blijven zonder te oordelen.
Mindfulness en bevrijding van depressie

voorbij chronische ongelukkigheid

vertaling van: The Mindful Way Through Depression: Freeing Yourself from Chronic Unhappiness.

Mark Williams, John Teasdale, Zindel Segal, Jon Kabat-Zin, 2007

Zit je teveel in je hoofd? Heb je vaak last van negatieve gedachten? Of heb je last van gevoelens van ongelukkigheid, dat je leven weinig voorstelt, dat jij niets voorstelt of bent mislukt? Of heb je een depressie meegemaakt en wil je dat graag niet weer meemaken? Mensen hebben de neiging om heel hard nare gevoelens te ontvluchten of er tegen te vechten om de pijn maar niet voelen. Echter, we doen dat op een dusdanige manier (de doe-modus, in je hoofd zitten) die eigenlijk meer kwaad dan goed doet. De gedachten van de doe-modus leiden nl. weer tot nieuwe emoties van ongelukkigheid en je word steeds depressiever, etc.
Maar uit die doe-modus, de denk modus, kun je stappen. Je hoeft niet met die gedachten mee. Als je dat kunt, verliezen de gedachten hun vernietigende greep op je emoties en voel je je een stuk lichter. Het is eigenlijk heel eenvoudig, je moet je aandacht verleggen naar het nu en naar wat je voelt. In dit boek leer je hoe je dat kunt doen, aan de hand van meditatie oefeningen en ervaringsverhalen. Bovendien wordt er ruim aandacht besteed aan de verborgen mechanismen achter een depressie en depressieve gedachten, zodat je ingesleten denkpatronen gaat herkennen en loslaten.Dit boek geeft een combinatie van meditatie en theorie zodat je snel een eerste stap kunt zetten weg van een depressie. Het is toegankelijk en vriendelijk geschreven. Ook al doe je geen meditaties, je zult er toch direct wat aan hebben. De methode mindfulness heeft wortels in het oosterse maar wordt tegenwoordig ook met succes ingezet door de reguliere gezondheidszorg.
Uit je hoofd in het leven

Stephen Hayes, 2006

Dit werkboek voor een waardevol leven met mindfulness en acceptatie en commitment therapie ACT is een vorm van psychotherapie met een frisse kijk op de manier waarop we lijden, of juist geestelijk gezond zijn. Het helpt je inzien dat het blijven vermijden en onderdrukken van pijnlijke emoties, ervaringen of gedachten, die dingen juist verergert. Vastgeroeste en automatische gedachten en gedragingen die je je al langere tijd dwars zitten, worden onder de loep genomen om ruimte te maken voor veranderingen.
Je kunt NU gaan leven door niet langer te wachten daarmee totdat je de innerlijke strijd met jezelf hebt gewonnen.Dit boek is voor mensen die emotionele problemen ondervinden doordat zij teveel denken en te weinig voelen. Het is pittig, maar grondig. Het wordt ook bij psychotherapie gebruikt.
Handboek voor gevoelige mensen

Wim Kijne, 2005

Dit boek is niet specifiek geschreven voor hsp’s, maar voor gevoelige mensen in het algemeen. Het gaat over gevoelens, en emoties, hoe ze ontstaan, de stress die ze kunnen veroorzaken, en hoe ze samenhangen met ons denken en ons gedrag. Het boek geeft je inzicht in jezelf, je motieven en je emotionele valkuilen. Zeer nuttig boek voor iedereen die last heeft van heftige emoties, stress en angsten.
Het is gemakkelijk leesbaar, soms confronterend maar zeer leerzaam. Het combineert bewezen psychologie met een spirituele invulling ahv oefeningen achterin het boek. Dit boek is bedoeld voor mensen die last hebben van hun gevoeligheden in hun leven, dit willen begrijpen, hanteren en willen weten hoe ze met minder stress kunnen leven.
Hou van jezelf

Doorbreek je oude denkpatronen en vind het ware geluk in jezelf

vertaling van: so lerne ich mich zelbst zu lieben

Sabine Standenat, 2005

Een vriendelijk en positief geschreven boek om je leven te gaan veranderen in een manier waarbij je je zelf niet zoveel te kort doet. Aan de basis van een ongezond leefpatroon met veel stress, ligt dat je niet goed genoeg voor jezelf zorgt. Om dit te verbeteren, moet je weer van jezelf gaan houden.
Erg nuttig boekje voor hsp’s omdat zij nogal eens veel te hard voor zichzelf zijn in een poging zich aan te passen en moeite hebben om een positief beeld van zichzelf te hebben.
Ontploeteren

Jan Peter van Doorn, 2005

Bijna iedereen ploetert wel eens. Er gebeuren dingen, je wordt geraakt, je reageert, je moet door. Er onstaan conflicten. Met anderen, met jezelf. Het lukt je niet te leven, je bent meer aan het overleven. En dus aan het ploeteren. Ploeteren kost veel energie en is een grote bron van stress, het maakt je ongelukkig. Als je maar doorploetert, beland je in een neerwaarste spiraal die niet zelden eindigt in een depressie of burn-out.
In dit helder geschreven en toegankelijke boekje, krijg je weer grip op je geploeter en dus op je leven. Je leert het mechanisme achter het ploeteren, de ploetersignalen herkennen, en de moed te krijgen op zoek te gaan naar het waarom van je geploeter. Er zit vrijwel altijd pijn en angst voor de pijn onder die ons in het geploeter gevangen houdt. Na het onderkennen van de onderliggende motieven, krijg je een eenvoudige strategie aangereikt om het ploeteren te verminderen en je eigen leven weer in de hand te nemen. Het leven wordt lichter, je bezorgt jezelf minder last en je wordt gezonder.Dit boekje is zeer geschikt voor mensen die nog geen grote psychische problemen hebben maar die juist willen voorkomen.
In aandacht leven

De tien wegen van het hart en de boeddhistische weg van liefde, wijsheid en warmte

vertaling van Pay attention, foor goodness sake

Sylvia Boorstein, 2003

Een reden waarom veel mensen stress ervaren, is omdat we zoveel bezig zijn met het verleden en/of de toekomst. We laten niks los maar proberen overal grip op te houden en alles te regelen. Dit boek leert je hoe je de dingen anders zou kunnen doen. Te accepteren dat dingen soms gaan zoals ze gaan en dat er altijd dingen zullen veranderen en dat we kunnen stoppen ons daartegen te verzetten.
Het is een handleiding voor diegenen die meer met hun hart willen leven, gebaseerd op het Boeddhisme. Aan de orde komen de tien boeddistische deugden: vrijgevigheid, moraal, loslaten, wijsheid, energie, geduld, oprechtheid, vastberadenheid, vriendelijkheid en gelijkmoedigheid. Een boek waarvan het lezen alleen al je beter doet voelen.
Dip

Opwekkende gedachten over burn-out en overspannenheid

Heiko Warnsinck, arts, 2002

Veel hsp’s vallen ten prooi aan burn-out of overpannenheid. Zelfs als je weet dat je gevoelgheid hieraan heeft bijgedragen, is het vaak moeilijk te accepteren. Je bent in de war en hebt het gevoel gefaald te hebben.
Dit boek geeft informatie over burn-out en overspannenheid, en bekijkt het onderwerp vanuit geestelijk, lichamelijk en sociaal en maatschappelijk oogpunt. Het geeft je snel een beeld van de wat je overkomt: het waarom, de klachten, de praktische problemen met bijv werkgevers, behandeling en preventie. Tevens ga je door het lezen van dit boek anders kijken naar je motieven die je alsmaar hebben doen doorgaan.Het is geen zelfhulpboek om van je klachten af te komen maar helpt je ze te accepteren. Het boek geeft je op een directe doch vriendelijke en toegankelijke manier inzicht in jezelf en houvast in deze moeiljke periode. Het is ook zeer geschikt voor naasten en voor leidinggevenden.
De herontdekking van het ware zelf

Een zoektocht naar emotionele harmonieIngeborg Bosch, 2000

We worden allemaal gevormd in onze jeugd, waarin we voor onszelf een manier hebben gevonden te overleven. De strategiën van dat kind van vroeger, werken vaak niet meer als je volwassen bent en ze kunnen je leven moeilijker maken dan nodig is.
Dit boek is bedoeld voor mensen die kampen met problemen die te maken hebben met wat ze hebben meegemaakt of gemist in hun jeugd. Patronen die steeds terugkeren, valkuilen waar je maar blijft intrappen, verkeerde keuzes, of sterke emotionele gevoeligheden, duiden erop dat er een onderliggende ‘oorzaak’ is in je verleden. Zonder daar aandacht aan te besteden, blijf je tegen dezelfde dingen aanlopen.Aan de hand van een concreet stappenplan ga je proberen je oude pijn te vinden, te begrijpen en te voelen en zo het kind van vroeger (wat ook nog in je huist) de aandacht te geven die het mist.Gebaseerd op Regressie Therapie. Geschikt voor gebruik bij psychotherapie of als zelfhulpboek.
Leven in je Leven

Leer de valkuilen van je leven herkennen.

Vertaling van: Reinventing your life

Jeffrey Young & Janet Klosko, 1999

Dit zelfhulpboek is bedoeld voor mensen die keer op keer tegen dezelfde problemen aanlopen. Er zijn situaties waarbij hun emoties buiten proportioneel heftig zijn. De oorsprong van dergelijke heftige problemen liggen vaak diep. Dit boek helpt je inventariseren waar jouw persoonlijke gevoeligheden liggen, en geeft strategiën om deze te verminderen.
Voor hsp’s is dit ook een erg nuttig boek. Omdat zij meer dan gemiddeld kampen met een laag zelfbeeld vanwege hun gevoeligheid, extreme compensatie strategieën (bijv perfectionisme, zelfopoffering) en moeite hebben met het stellen van grenzen.Het boek is afgeleid van de schematherapie, een in de psychologie gebruikte methode om persoonlijkheidsproblematiek aan te pakken. Geschikt als zelfhulpboek om je emotionele problemen in kaar te brengen en aan te pakken.
De angst de baas

Uit de greep van angst

Dr. Frits Winter, 1998

Als gevolg van angsten worden mensen eenzaam, depressief of gaan zij sterk vermijdingsgedrag vertonen waardoor je steeds verder afglijdt. Met veel consequenties voor de omgeving. Als verbergen niet langer gaat, zit er niets anders op om je angst aan te gaan pakken.
Heeft u last van chronische angst, paniekaanvallen, fobiën of bent u bang in sociale situaties? Dit boek gaat met je op zoek naar waar je angst vandaan komt om vervolgens aan de hand van concrete stappen de angst te lijf kunt gaan.
Kracht door bewustwording
een handleiding voor gevoelige mensen

gids voor spirituele verlichting

Sanaye Roman, 1995

Hoe kun je je zelfbeeld, je relaties en je leven op een positieve manier veranderen? Hoe kun je je angsten, twijfels en onzekerheid loslaten en je intuïtie ontwikkelen? Hoe kun je telepathie begrijpen en gebruiken? Via channel Sanaya Roman geeft de liefdevolle en wijze leraar Orin antwoord op deze en andere vragen.Orin geeft aan hoe je, als je je houding verandert, je beter kunt afstemmen of kunt afsluiten voor de energieën om je heen. Je bent niet meer zo gemakkelijk te beïnvloeden door de stemmingen van een ander.
De kracht van het Nu

gids voor spirituele verlichting

vertaling van: The Power of Now: A Guide to Spiritual Enlightenment

Eckhart Tolle, 1977

In dit boek ga je op zoek naar je Zelf, waarbij je je ego gaat leren te laten varen. Je leert dat jij niet je ego bent, of je gedachten. Je leert hoe je zoveel mogelijk aanwezig kunt zijn in het Nu en dat je je daar beter bij voelt, omdat in het Nu je ego geen grip op je heeft. In het begin is het boek tamelijk confronterend als het oude patronen blootlegt, maar dit is wel nodig om verder te komen.
Een gids voor als je wilt proberen met je hart en in het Nu te gaan leven ipv met je hoofd. De schrijfstijl is enigszins belerend.Een enigszins gedateerd maar nog veel gelezen boek.
Als ik nee zeg, voel ik me schuldig

Manuel J. Smith, 1975

Veel hsp’s kampen met een te laag zelfbeeld en komen veel te weinig voor zichzelf en hun behoeftes op. De titel van dit boek is voor hen zeer herkenbaar. Waarschijnlijk omdat je het gevoel hebt gekregen dat jij iets mankeert en je je probeert aan te passen aan wat anderen van je verwachten. Hiermee doe je jezelf echter tekort, en word je ongelukkig.
Een manier om beter voor jezelf op te komen, is je bewust assertiever op te stellen. Dit boek prikt door je redenen heen om niet assertief te zijn, en laat zien hoe je in je dagelijkstaalgebruik en houding jezelf continu onvoldoende steunt. Vervolgens laat het aan de hand van praktische situaties zien hoe je het anders, assertiever, kunt aanpakken.

vorigevolgende