Lekker in je vel

Je voelt je beter als je lekker je vel zit, je kunt meer hebben en raakt minder snel overprikkeld of bang. Je zit lekker in je vel als er balans is in je leven. Een balans tussen geprikkeld worden en “ontprikkelen”, tussen jezelf aanpassen en jezelf zijn, tussen geven en ontvangen, tussen hoofd en hart. Het gaat om een gezond evenwicht tussen jezelf en de buitenwereld.

Als je lekker in je vel zit:

  • gaat alles gemakkelijker.
  • ziet de wereld er zonniger uit.
  • voel je je zelfverzekerder.
  • ga je ontspanner door het leven.
  • ben je minder kwetsbaar.
  • ben je minder gevoelig voor energiën van anderen.
  • raak je minder snel overprikkeld.
  • komen de prikkels minder hard binnen.

Dit alles geldt wellicht in sterkere mate voor sensitieve mensen. Niet zelden hebben zij last van de prikkels die op hen af komen en voelen zij zich kwetsbaar.

Als je niet in evenwicht bent, richt je dan op beide kanten. Ga niet alleen werken aan het vermijden van prikkels, maar ga ook proberen jezelf te versterken. Dit doe je door goed voor jezelf te zorgen, aandacht te hebben voor jouw behoeften, voor jezelf op te komen en te leven volgens de waarden die jij van belang vindt. Door meer jezelf zijn en je minder aanpassen.

Er zijn een aantal aspecten in het voor jezelf zorgen waar hsp’s mee te maken krijgen:

Balans

Je zit lekker in je vel als er balans is in je leven. Een balans tussen geprikkeld worden en “ontprikkelen”, tussen geven en ontvangen, tussen hoofd en hart. Voor hsp’s* geldt nog meer dan voor anderen dat het vinden van de juiste balans in het leven essentieel is. Als je beter in evenwicht bent, ben je minder snel overweldigd.

Aarden en Grenzen

Geaard zijn, ofwel een goede aarding hebben, betekent dat je stevig in de wereld en in je eigen lichaam verankerd bent. Een goede aarding voorkomt dat je jezelf verliest, meegesleurd wordt met anderen en bij jezelf kunt blijven in overweldigende situaties. Daarnaast is het belangrijk je grenzen te bewaken. Je bewust worden van wat je grenzen zijn en er minder vaak of minder snel overheen gaan, het werken aan je grenzen.

Intuïtief leven

Leef je teveel in je hoofd, d.w.z. laat je je ego aan het roer staan, dan verlies je op den duur het contact met je innerlijk. Meestal gaat dit gepaard met het negeren van signalen die je intuïtief of fysiek krijgt aangereikt. Door je die signalen te negeren, manoeuvreer je jezelf vaker dan nodig is in moeilijke situaties. Je mist belangrijke kansen of een potentiële bedreiging. En je piekert te veel. Als je in staat bent je intuïtie te horen en effectief te gebruiken in je dagelijks leven, blijf je dichter bij jezelf en heb je minder interne spanningen.

Zorg voor jezelf

Het is onmogelijk om lekker in je vel te zitten zonder een goede eigenwaarde te hebben. Een goede eigenwaarde betekent dat je jezelf waardevol vindt, om wie je bent en niet om wat je kan. Je moet dus aandacht schenken aan je eigen behoeften en goed voor jezelf zorgen. Daarmee geef je jezelf de boodschap dat jij er toe doet, en zul je je vanzelf beter voelen.

*hsp: Hoog sensitief persoon

vorigevolgende