In het dagelijks leven nemen je hersenen tal van beslissingen nog voordat je je er ook maar van bewust van bent. Meestal komt er zelfs geen bewuste gedachte aan te pas. Je onderbewustzijn regelt heel veel en kan dit ook bijzonder snel. Het is maar goed ook dat dit gebeurt, we zouden gek worden als we overal over na moesten denken. Vaak zijn die beslissingen heel goed. Ze zijn gebaseerd op jarenlange ervaringen die zijn opgeslagen in je onbewuste geheugen. Soms weet je ineens wat er aan de hand is of hoe iets moet worden opgelost zonder dat je je herinnert hoe je erbij komt. Het lijkt uit het niets te zijn opgedoken. Dit noemen we de intuïtie. Hoog sensitieve mensen hebben meestal een goede intuïtie maar durven er onvoldoende op te vertrouwen.
Intuïtie, we hebben het allemaal
Mensen zijn van nature intuïtieve wezens. Dat wij nu logische en objectieve bewijsvoering en argumentatie eisen, doet daar niets aan af. De meeste beslissingen in het dagelijks leven baseren we niet op logische argumenten maar nemen we zonder na te denken. Denk maar eens hoe vaak je achteraf pas bedenkt waarom je iets eigenlijk deed. Intuïtie is dus niet stemmetje in je hoofd wat overal een antwoord op weet en continu om je aandacht vraagt. Dat is je ego en die komt uit het bewuste deel van je hersenen en loopt eigenlijk altijd de feiten aan. Als we onszelf goed kennen, kunnen we onderscheid leren maken tussen de intuïtieve raadgevingen en “hersenspinsels” uit je hoofd.
Je intuïtie is je gevoel maar is niet hetzelfde als je emoties. Emoties werken vaak juist verstorend op je intuïtie. Je intuïtie is je zesde zintuig waarmee je dingen weet zonder te weten waarom je ze weet. Je intuïtie baseert zich op al je bewuste en onbewuste ervaringen die in je geheugen zijn opgeslagen in de loop van je leven. Je hersenen combineren deze herinneringen, kennen er een waarde aan toe en komen dan met een soort eindconclusie die je je dan bewust wordt. Je bewustzijn is eigenlijk helemaal niet zo geschikt voor het nemen van complexe beslissingen, je onderbewustzijn heeft hiervoor veel meer capaciteiten. Die verwerkt het probleem terwijl jij slaapt of met iets anders bezig bent beter en efficiënter dan als je erover blijft piekeren. Ze zeggen niet voor niets: “komt tijd, komt raad” en “slaap er eerst eens een nachtje over”.
Intuïtie in het dagelijks leven
In de hedendaagse technologische westerse cultuur is weinig plaats voor intuïtie. Dat wil zeggen, we doen alsof het niet zo belangrijk of niet te vertrouwen is bij al wat we doen. Dat terwijl we het allemaal dagelijks wel gebruiken, we kunnen niet anders. Argumenten en bewijzen en rationele redeneringen staan hoog in het vaandel. Iets doen omdat het juist voelt, wordt weinig geaccepteerd als argument dus bedenken we rationele argumenten nadat we iets besloten hebben. Dat is jammer want je intuïtie is een zeer waardevolle raadgever en we zouden daar best voor mogen uitkomen. Je neemt betere beslissingen als je je intuïtie raadpleegt en het kost je ook nog eens veel minder energie. Tegenwoordig staan veel mensen slecht in contact met hun lichaam en ziel en staan daardoor verder af van hun intuïtie, ze luisteren voornamelijk naar hun ego.
Je intuïtie heeft meestal gelijk maar in onze cultuur hebben we geleerd niet (openlijk) naar onze intuïtie te luisteren. Als je erop vertrouwt dat je intuïtie je zal vertellen wat je moet doen als zich iets voordoet, maak je je minder druk over mogelijke beren op de weg. Als je vertrouwen hebt dat je intuïtie je als de tijd rijp is een antwoord op je probleem zal geven, pieker je minder. Als je echter stelselmatig negeert wat je intuïtie te zeggen heeft, ontstaat er spanning in jezelf (en dus prikkels). Eigenlijk neem je jezelf niet serieus als je dat doet. Als je in staat bent je intuïtie in te zetten in je leven, blijf je dichter bij jezelf en voel je je beter.
Je intuïtie heeft echter niet altijd gelijk. Het is immers ook maar gebaseerd op het totaal aan ervaringen van jou. Het kan zijn dat je eenzijdige ervaringen hebt gehad of traumatische dingen hebt meegemaakt. Iets kan dan zo fout aanvoelen terwijl het wel goed voor je is. Bij hsp’s komt het bijvoorbeeld nogal eens voor dat ze het gevoel hebben dat anderen over hun grenzen mógen gaan omdat zij een minderwaardig soort mens zijn. Dan gaat het voor zichzelf opkomen zo tegen hun gevoel in dat ze dit opnieuw moeten leren. Ook een slechte eigenwaarde lijkt soms zo te kloppen met je gevoel dat je denkt dat het dus wel zo moet zijn. Dit leidt niet zelden tot terugkerende depressieve klachten en kan alleen met therapie worden bijgesteld. Je kunt d.m.v. het opdoen van nieuwe ervaringen, je intuïtie veranderen.
Intuïtieve ontwikkeling
Leven met je intuïtie kun je leren. Intuïtief weet je vaak al hoe dat moet. Het begint met meer aandacht hebben voor alle signalen die je uit je lichaam en onderbewustzijn krijgt. Je eigen lichaam koesteren, je essentiële behoeften aandacht geven, en minder luisteren naar je hersenspinsels (ego)
Er zijn ook boeken en cursussen die je kunnen helpen: Je kunt inzicht zoeken naar de verschillende niveaus van intuïtie en je technieken eigen maken om optimaal gebruik te maken van je intuïtie. Pas als je in staat bent je intuïtie te scheiden van emoties en gedachten, kun je je intuïtie effectief inzetten. Emoties zijn sterke stoorzenders en slechte raadgevers.
Carolina Bont schrijft boeken over dit onderwerp in combinatie met hooggevoeligheid.