Energieverlies

Leven, de dagelijkse dingen en je gedachten kosten gewoon energie. Dat is normaal en hoeft helemaal geen probleem te zijn. Het wordt vervelend als je je vaak moe voelt. Dan kan het nuttig zijn om eens uit te zoeken of je niet wat zuiniger kunt omspringen met de energievoorraad die je hebt. Mensen, en hsp*s in het bijzonder, hebben nogal de neiging energie te verspillen. 

De 3 kanalen waardoor je energie verbruikt

De zintuiglijke verwerking van de binnenkomende prikkels.

Hier kun je vaak niet veel aan veranderen behalve misschien accepteren dat prikkels je gewoon veel energie kosten. Wat je wel kunt doen, is bronnen van veel prikkels vermijden of manieren zoeken om er minder last van te hebben. Je kunt bijvoorbeeld met vrienden niet meer in een café afspreken (herrie, rook) maar thuis, of oordopjes of een koptelefoon meenemen in de trein, of op je werk een eigen kamer of hoek te vragen. Soms helpt het ook door in gedachten een glazen bol, rozenbosje, of licht als bescherming rond jezelf te visualiseren.

Mentale processen

Het gaat hierbij om processen die zich in je hoofd afspelen (bewuste en onbewuste): emoties, denken, overwegen, piekeren, beschouwen kosten allemaal energie. En het is lang niet altijd nuttig dat je hoofd zo druk bezig is. Het gaat namelijk vaak om weinig constructieve gedachten met halve waarheden, irreële wensen,en negatief commentaar op jezelf (let er maar eens een poosje op). Je hoofd maakt dingen vaak alleen maar erger doordat je je zorgen gaat maken of dat je boosheid en angst met je op de loop gaan. Het is niet te voorkomen dat dit gebeurt maar je kunt jezelf trainen dit minder te laten gebeuren, door niet altijd naar je hoofd te luisteren en meer in balans te leven. Zie meer op de lekker in je vel pagina.

Energieverlies aan anderen

Veel hsp’s* verliezen, bewust of onbewust, vrijwillig of onvrijwillig, energie aan anderen omdat ze zo ‘open’ staan voor hun omgeving en door hun neiging tot zorgzaamheid. Ze geven teveel weg of laten zich leegzuigen. Wat ook nogal eens gebeurt, is dat hsp’s negatieve energieën oppikken en vasthouden. Je voelt je rot, leeg, ineens doodmoe. Je neemt de negatieve sfeer van een ander over en mee naar huis. Vaak heeft dit effect te maken met je eigenwaarde. Als je beter in je vel zit, verlies je minder energie èn is de invloed van stemmingen en energieën van anderen kleiner. Als je je antenne te weinig op jezelf en teveel op te omgeving richt, vang je relatief te veel op uit je omgeving. Je staat dan te ‘open’. Door beter voor jezelf te zorgen en op te komen, verbetert de balans en heb je minder verlies.

Als je je bewust wordt van wanneer en hoe je energie verbruikt/verliest, kun je misschien hierin ook sturen. Mentale processen op een lager pitje zetten door niet naar je gedachtenkronkels te luisteren. Door niet meer zo ‘open’ te staan voor alles en iedereen als dat helemaal niet nodig is, door manieren proberen te vinden minder gestoord te worden door externe prikkels. Dit doe je bijvoorbeeld door regelmatig even bij jezelf terug te keren en bij jezelf af te vragen hoe het staat met je (over) prikkeling en zo nodig maatregelen neemt.

Als hsp* heb je meestal ook een instrument (nl. je gevoeligheid) waarmee je energieën kunt “waarnemen”. Dit vergt wellicht wat oefening maar als je het kunt, kun je die intuïtieve kennis gebruiken om jezelf te beschermen en anderen te begrenzen*. Met enige oefening kun je het eerder aanvoelen als mensen je leegzuigen en of je meer energie weggeeft dan goed voor je is. Let er maar eens een poosje bewust op. Wat gebeurde er voordat je je zo leeg voelde, wat ging er door je heen en wat deed de ander.

Met enige oefening ben je tot meer in staat. Met visualisatietechnieken bijvoorbeeld, kun je je weerbaarder opstellen en je energie aanvullen.
Lees meer over energiestromen en velden.

*hsp: Hoog Sensitief Persoon.
**begrenzen: grenzen kennen, stellen en bewaken.

vorigevolgende