Volwassenen

Ben jij sensitief?
Testjes en lijstjes van kenmerken kunnen je helpen een beeld te vormen van je eigen gevoeligheid.

Hoog sensitief, en wat nu?
Hoog sensitiviteit is geen diagnose en is dan ook niet te genezen. Erachter komen dat je hoog sensitief bent betekent niet dat je er dan ook iets “aan moet doen”.

Omgaan met Prikkels.
Prikkels, eigenlijk alles wat je zintuigen prikkelt en/of om je aandacht vraagt, prikkelen je in meer of mindere mate. Prikkels horen echter bij het leven. Omdat hsp’s* sterk beïnvloedt worden door prikkels, doen ze er goed aan een manier te vinden hoe ze het beste kunnen omgaan met de prikkels die op hen afkomen.

Lekker in je vel!
Je voelt je beter als je lekker je vel zit. Je zit lekker in je vel als er een balans is in je leven. Als je beter in evenwicht bent, ben je minder snel overprikkeld:

Jij en je energie.
Hoog sensitieve mensen zijn sneller door hun energie heen omdat het verdragen en verwerken van prikkels hen meer energie kost.

Jij en je werk.
Hsp’s lopen op hun werk vaak tegen situaties aan die zeer veel prikkels geven. Ze voelen zich vaak niet serieus genomen en hebben het gevoel dat hun eigenschap slecht is. Ook kunnen er situaties zijn met collega’s die hsp’s zeer zwaar vallen.

Jij en je partner.
Hsp’s kiezen even vaak voor een hsp als een niet hsp als levenspartner. Het is voor een relatie met een hsp vaak heel zinvol meer over de eigenschap en de invloed hiervan op de relatie te begrijpen.

Jij en je kind.
Als jij sensitief bent is er een grote kans dat je kinderen dat ook zijn. Maar ook als ze minder sensitief zijn, is het voor jou als hsp* een kunst naast het ouder zijn ook aan je eigen behoeften aan rust en harmonie toe te komen.

Jij en je puber.
De puberteit van je kind is voor hsp’s vaak een heftige periode. De conflicten, het loslaten en de onzekerheid kunnen een grote bron zijn van prikkels. Aan de andere kant heb je als hsp ook de empathische tools in huis om met hen in gesprek te blijven en hen effectief te steunen in deze woelige jaren.

Over Angst.
Hsp’s* kampen door hun aard vaker en heftiger met angsten. Deels komt dit door hun neiging altijd en overal risico’s te zien, en deels door het feit dat mensen (en zeker hsp’s) als zij overprikkeld zijn, sneller angstig worden.

Sensitiviteit en spiritualiteit.
De behoefte aan dieper en intenser leven en zinvol bezig willen, doet je nogal eens uitkomen bij spiritualiteit.

*hsp: Hoog Sensitief Persoon