Over mijzelf

Wie ben ik?

Ik ben 53 jaar en hoog sensitief, getrouwd (met een niet-hsp*) en moeder van 2 sensitieve kinderen (een meisje van 24 en een jongen van 21). Ik ben gepromoveerd medisch-biofysisch natuurkundige. Na mijn promotieonderzoek heb ik enkele jaren als onderzoeker (post-doc) gewerkt aan een universiteit. Na de geboorte van mijn dochter, ben ik geswitcht naar de IT en heb gewerkt als trainer/opleider. In 2003 kwam ik thuis te zitten met een ernstige burn-out gevolgd door jaren van diepe depressies. Op dit moment ben ik gelukkig qua stemming weer redelijk in orde al heb ik te weinig energie en stressbestendigheid om weer betaald aan de slag te gaan.

Toen ik thuis kwam te zitten, zei iemand tegen me dat ik waarschijnlijk hooggevoelig ben en raadde me aan er eens een boek over te lezen. Dat werd het boek van Elain Aron en er viel toen direct veel op zijn plaats. Ook ik ben hooggevoelig!

Mijn doel met deze site
Mijn doel met deze website is op een vriendelijke manier informatie over sensitiviteit op een rijtje te zetten voor sensitieve personen zelf èn hun naasten, voor ouders met hooggevoelige kinderen, voor partners, voor leerkrachten en voor iedereen die wat meer wil weten over sensitiviteit ofwel hooggevoeligheid. Informatie leidt tot inzicht en inzicht is de eerste stap om iets te veranderen in je leven.

Door de praktische informatie en tips die op de diverse pagina’s staat, hoop ik bovendien een positiever beeld van de eigenschap te geven en handvatten aan te reiken om om te gaan je sensitiviteit, die van je kind of naaste.

Het ontstaan van deze site
Toen, in 2006,  was het onderwerp nog relatief nieuw in Nederland. Er werd wel over geschreven maar het werd vooral gezien als een soort van nieuwe aandoening bedacht door mensen die zichzelf een etiket wilden opplakken. Er was niet veel over te vinden op internet en de informatie die er wel op te vinden was, was te zweverig naar mijn smaak.

De perfectionist in me zette me aan tot het aanschaffen en lezen van allerlei boeken over hooggevoeligheid om mijzelf beter te begrijpen.  In tweede instantie ben ik me meer gaan verdiepen in het hoog sensitieve kind om mijn eigen dochter te kunnen helpen toen zij vast liep op school. Ik merkte n.l. dat leerkrachten weinig weten over dit onderwerp en ik hoopte met mijn site ook hen te kunnen bereiken. Tot op zekere  hoogte is dat gelukt, heb ik gemerkt aan de reacties.

Door veel te lezen, veel te praten met hoog sensitieve mensen en therapeuten,  om me heen te kijken en natuurlijk door mijn eigen ervaringen, kreeg ik langzamerhand een goed overzicht van hoog sensitiviteit ofwel hooggevoeligheid. Van diverse kanten kreeg ik te horen dat ik iets met die kennis en inzichten moest gaan doen en ben zo begonnen aan deze website. Ik wilde een behoorlijke psychologische fundering onder mijn teksten, vandaar dat ik me ook in psychologie heb verdiept. Mijn eigen achtergrond als wetenschapper kwam me hierbij goed van pas.

In het bouwen van de site, is door de jaren heen aardig wat ‘werk’ gaan zitten, maar dit is voor mijzelf ook een soort van therapeutisch proces geweest. De laatste jaren is de site min of meer af en merk ik ook dat er minder behoefte aan begint te komen. Misschien omdat er inmiddels veel meer bekendheid is met het onderwerp, er workshops en therapeuten zijn op dit gebied, en dus mijn informatieve website minder ‘nodig’ is. Ik heb en onderhoud de site voorlopig nog wel zolang er genoeg bezoekers zijn die interesse houden.

Niet commercieel
Ik  heb geen commercieel belang bij de site en ben daardoor vrij om het onderwerp op een objectieve manier te belichten. Ik krijg geen subsidie of steun van derden. Bewust houd ik me verre van het noemen van therapeuten, specifieke therapieën of trainingen. Ik hoef zo geen partij te kiezen voor een of andere visie of levensbeschouwing, en tevens voorkom ik daarmee de schijn van commerciële motieven achter mijn teksten. Bijkomend voordeel is dat er dus ook geen hinderlijke banners of advertenties in beeld staan. Wel zo rustig.

Hartelijk dank voor je interesse in mijn site en in mij!

Philippine Bronkhorst

*hsp: hoog sensitief persoon