Diepe gronden

Hoog sensitieve mensen hebben vaak de behoefte aan een zinvol leven. In relaties met anderen hebben ze een voorkeur voor diepere en oprechte contacten.

Partner

In tegenstelling tot wat je misschien denkt, kiezen sensitieve mensen niet standaard voor een sensitieve partner. Als de één wel en de ander niet sensitief is, kun je elkaar juist goed aanvullen. Zolang er maar begrip en acceptatie is voor beide kanten en er praktisch kan worden omgegaan met de verschillen in gevoeligheid en de daaruit voortvloeiende verschillen in behoefte aan rust, kan het prima samengaan. In een relatie tussen twee sensitieve personen is er vaak een grote mate van begrip voor de gevoeligheid en alles wat ermee samen hangt. Je voelt elkaar heel goed aan. Maar je hebt ook sneller de neiging om een teruggetrokken bestaan te gaan leiden, veilig op je eigen eiland, waardoor je steeds minder onderneemt.

Vrienden

Hsp’s zijn loyale en trouwe vrienden. Ze hebben meestal niet veel vrienden maar die paar die ze hebben, zijn heel belangrijk. De kwaliteit is belangrijker dan de kwantiteit. Ze houden i.h.a. niet van oppervlakkige vriendschappen maar willen graag een goed gesprek kunnen voeren of samen van rust, natuur of kunst genieten. Om die reden kiezen ze vaak andere hsp’s als vrienden en mijden zij drukke uitgaansgelegenheden.

Het is belangrijk voor hsp’s om te kunnen praten met andere hsp’s. Er is een grote behoefte om begrepen te worden en dat vinden ze bij elkaar. Dat geeft hen erkenning dat ze er mogen zijn zoals ze zijn. Hun natuurlijke neiging tot reflecteren en overwegen leidt vaak tot piekeren en zij hebben meestal de behoefte hierover te praten met anderen. Op die manier kunnen zij hun eigen gevoelens en gedachten spiegelen en feedback ontvangen. Hsp’s halen meestal veel voldoening uit het helpen en steunen van anderen en zijn daar ook goed in. Helaas wordt er daardoor ook nog wel eens misbruik gemaakt van hen. Ze stoppen dan meer in een relatie dan ze terugkrijgen (geen evenwicht). Onder het mom van “op hem/haar kun je bouwen” wordt er teveel een beroep op ze gedaan. Als de hsp dan zijn/haar vriend(in) nodig heeft, geeft die niet thuis.

Werk

Voor hsp’s is het vaak moeilijk uit de verf te komen in werksituaties. Ze gedijen het best in een vriendelijke en open sfeer en deinzen terug voor harde kritiek, vooral als het persoonlijk is. Ze lijden eerder onder spanningen of gekonkel op het werk en hebben meer moeite met prestatiedruk. Een slechte sfeer, machtsspelletjes en conflicten putten hsp’s erg uit. O.a. daarom zijn hsp’s vaak degenen die conflicten zullen proberen op te lossen of te voorkomen. Hsp’s zetten zich vaak voor meer dan 100% in voor hun baas en stellen hun eigenbelang op de tweede plaats. Daardoor hebben ze het meer dan anderen nodig om gewaardeerd te worden voor wat ze doen. Daarnaast speelt ook overprikkeling ook een rol op het werk, wat tot aanvaringen kan lijden met collega’s. De meeste hsp’s kunnen zich pas goed concentreren in een prikkelarme omgeving, het liefst een niet te koude vaste plek en een eigen kamer, zonder stoorzenders als een radio of geklets. Dingen die vaak heel moeilijk te vermijden zijn in de praktijk van alledag. Het onbegrip van collega’s die daarmee samenhangt, is een grote bron van prikkels op het werk.

Veel werkgevers vinden hsp’s lastige werknemers maar maken graag misbruik van hen. Ze kunnen heel waardevol zijn voor een organisatie vanwege hun inzet en inzichten. Hsp’s zij immers meestal erg loyaal en consciëntieus en zullen niet gauw iets doen wat tegen het belang van de organisatie ingaat. Hun kritiek is vaak heel nuttig en hun vermogen mogelijke problemen vroegtijdig te signaleren, houden een organisatie scherp. Ook hun vooruitziende visie, bijvoorbeeld het doorzien van mogelijke trends of innovatieve ideeën, zijn zeer nuttig voor succesvol ondernemen. Niet zelden, zijn zij dan ook oververtegenwoordigd in de creatieve functies.

Echter, als de sfeer negatief is, waardering voor hun inzet uitblijft of misbruik van hun inzet gemaakt wordt, trekken hsp’s zich dat sneller persoonlijk aan. Ze lijden meer onder slechte arbeidsomstandigheden en vallen daardoor eerder uit.

Spirituele contacten

Veel hoog sensitieve personen raken geïnteresseerd in spirituele zaken. Voor een groot deel is dat omdat ze zichzelf en hun omgeving graag willen begrijpen en helpen. De behoefte aan dieper en intenser leven en zinvol bezig willen zijn, doet je nogal eens uitkomen bij spirituele onderwerpen. Veel hsp’s sluiten zich bijvoorbeeld aan bij organisaties of volgen cursussen waar zij in contact komen met gelijkgestemden. Mediteren doen zij ook vaak.

*hsp: Hoog Sensitief Persoon

vorigevolgende