Boeken over/voor kinderen en pubers

Hooggevoelige kinderen en pubers zijn bovenal nog kinderen, resp. pubers. Sommige dingen waar je tegenaan loopt, hebben ook meer te maken met het kind of puber zijn dan met het feit dat ze hooggevoeilig zijn. En ook een hoog gevoelig kind gaat puberen!
Daarom is het zinvol meer te weten over de ontwikkeling van kinderen en pubers en hoe je hiermee om kunt gaan. Op deze pagina vind je daarom ook algemene boeken over de ontwikkeling van kinderen.

Vurig sensitief opvoeden

Handvatten voor gevoelige kinderen met een sterke wil.

Nessie de Zitter, 2019

Een vurig sensitief kind balanceert voortdurend tussen twee uitersten: het heeft behoefte aan actie, maar raakt tegelijk ook heel snel overprikkeld.

Dit boek leert je om je vurig sensitieve kind beter te begrijpen en je eigen handvatten te vinden zodat je op een positieve manier met hen om kunt gaan.

Dankzij de praktische stappenplannen en de vele haalbare tips breng je opnieuw rust in je gezin én help je je vurig sensitieve kind om zijn talenten ten volle tot bloei te laten komen.

Hoogsensitief opvoeden

Ontdek en versterk de talenten van je kind.

Melissa Mertens, Lies Cattersel, Steven Gielis, en Ann Bogemans, 2018

Elk kind is uniek, en dat geldt natuurlijk ook voor een hoogsensitief kind. Die hoogsensitiviteit kan zowel de ouder als het kind laten struikelen. Als ouder is het soms even zoeken naar de juiste handleiding om de talenten van je kind tot bloei te laten komen.  Dit boek wil je daarbij helpen. Hoogsensitief opvoeden biedt concrete handvatten aan die ouders kunnen grijpen als ze even de draad kwijt zijn. De auteurs vertrekken daarbij van de talenten van je kind, en helpen je aan de hand van voorbeelden, ervaringen van andere ouders en veel praktische tips verder op weg.
De wereld van Annabel

Een boek over hooggevoeligheid.

Ellie Knol, 2017

Hoe houdt een hoog gevoelig meisje zichzelf staande in een wereld die vreemd voor haar aanvoelt? Zo op het oog een meisje als vele anderen, maar met één verschil. Annabel ziet, voelt en ervaart meer dan een gemiddeld kind. De schrijfster neemt je mee in haar zoektocht naar antwoorden op de vele vragen die Annabel in haar leven stelt. Veel antwoorden vindt ze bij haar geheime vriendin, waar zelfs haar moeder niet van af weet. Als ze merkt dat Jelmer hetzelfde geheim deelt, voelt ze zich niet meer alleen.
Het hooggevoelige kind met een sterke wil

Janneke van Alphen, 2017

Wie denkt dat hooggevoelige kinderen vooral rustig, bedachtzaam en teruggetrokken zijn, komt in dertig procent van de gevallen bedrogen uit. Er zijn ook kinderen die hun hoge mate van gevoeligheid combineren met een ijzersterke wil. Zij zijn op zoek naar nieuwe belevenissen en avonturen, ook al druist dat vaak in tegen hun gevoelige inborst. Een pittige combinatie, die geregeld leidt tot vurige uitbarstingen bij kinderen en wanhoop bij ouders. Janneke van Olphen geeft ouders en andere opvoeders op zeer toegankelijke wijze inzicht in de innerlijke wereld van deze categorie hooggevoeligen. Met dat inzicht zullen zij beter weten om te gaan met de vurigheid van hun gevoelige kinderen. En dat zal uiteindelijk het hele gezin ten goede komen.

Janneke van Olphen is psycholoog en specialist in hooggevoeligheid.

Het hoogsimultieve kind

Gerarda van der Veen, 2017

Hooggevoeligheid kan samengaan met druk en emotioneel intens gedrag. Het kind is gevoelig, hulpvaardig, sociaal en spontaan, maar kan ook moeilijk te corrigeren zijn. Hij lijkt niet te willen luisteren en reageert met boze buien.

Een druk-gevoelig kind (in dit boek ‘hoogstimulatief’ genoemd) snapt best hoe hij zich moet gedragen en wil daar ook graag aan voldoen, maar hij beschikt niet over de vaardigheden om dat te realiseren. Vaardigheden zijn te oefenen, daarom biedt dit boek een stappenplan voor ouders om hun kind te leren met lastige situaties om te gaan. Zodat ongewenst gedrag vermindert en de kwaliteiten van hooggevoeligheid beter tot hun recht komen.

Hoogsensitieve kinderen
praktische leidraad voor ouders en professionals

Ester Bergsma 2016

Esther Bergsma onderzocht kenmerken, gedrag en onderlinge verbanden bij meer dan zevenhonderd hoogsensitieve kinderen. Helder en overzichtelijk beschrijft ze waar ouders van hoogsensitieve kinderen zoal mee te maken krijgen en welke interne processen bij het kind daaraan ten grondslag liggen.

Pas als je dat begrijpt kun je adequaat en effectief reageren. Door te begrenzen en te begeleiden. Esther biedt hiervoor een rijk palet aan waardevolle methoden en adviezen. De positieve, opbouwende benadering die je leert in dit boek brengt rust, inzicht en overzicht in jouw leven en dat van je kind. Het resultaat: een kind dat leert omgaan met zijn bijzondere eigenschappen, zodat het opgroeit tot een wijs, krachtig én gelukkig hoogsensitief mens.

Drs. Esther Bergsma is registercounsellor en expert Hoogsensitiviteit (licensed by Elaine Aron®). In 2017 werd ze verkozen tot HSP-professional van het Jaar. Ze is initiatiefnemer van het online platform www.hoogsensitief.nl.

Hallo, ik ben Gwen

Barbara Veer 2016

Vaak is voor jezelf kiezen makkelijker, dan voor de makkelijkste weg te kiezen’ Dit is de essentie van het boek ‘Hallo, ik ben Gwen’. ~ Toelichting van de schrijfster: Vanuit mijn hart geschreven voor hoog gevoelige kinderen en alle andere kinderen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Wat ik bemerk, is dat steeds meer kinderen klem komen te zitten tussen de ‘oude’ wereld en de ‘nieuwe’ wereld, die zij graag zouden willen scheppen vanuit hun eigen visie, talenten en gaven. Hierbij kan je denken aan oude school- of hiërarchische systemen, die niet meer passen bij de huidige generatie kinderen. En diverse ‘oude’ visies over de plaats, die kinderen in onze samenleving ‘mogen’ innemen. Dit boek begeleidt kinderen, als een eerste stap, in deze overgangsfase naar deze ‘nieuwe’ wereld. Het leert kinderen om dichtbij hun eigen innerlijk kind te blijven of hen weer hierbij terug te brengen.
Rana, het regenboogkind,

Uitleg HSP, regenboog- en nieuwetijdskinderen.

Esther Bohte-De Wilde, 2016

Rana krijgt in dit kleurrijke verhaal uitleg over wat zij voelt en ervaart als hoogsensitief regenboogkind. Zij leert om met haar Hoogsensitiviteit om te gaan, wat het met haar doet en hoe zij zich beter kan voelen.

Het is een verhaal waarin hoogsensitieve kinderen en ook volwassenen, zich herkennen en tegelijkertijd leren, hoe zij met hun Hoogsensitiviteit om kunnen gaan.

Ouders, verzorgers, leraren en begeleiders die zelf niet hoogsensitief zijn, begrijpen vaak hoogsensitieve kinderen niet. Weten niet wat zij voelen en ervaren. Vaak weten zij ook niet hoe zij hun kunnen helpen en ondersteunen.

Hooggevoeligheid
speel- en coachingskaarten voor kinderen
Gerarda van der Veen, 2016
Doe meer met hooggevoeligheid!
Met deze set kaarten help je kinderen begrijpen wat het betekent om hooggevoelig te zijn. Kinderen krijgen inzicht in de onzekere maar vooral ook de krachtige aspecten van deze karaktereigenschap. Uniek aan deze set kaarten is dat je zelf je werkvorm kiest: gebruik de kaarten als spel of zet ze in als hulpmiddel bij begeleiding en coaching.
Wijze Ouders/HS kids-Hooggevoelige kinderen opvoeden
Werkboek voor wijze ouders
Sylvia van Zoeren, 2016
In het boek ‘Hooggevoelige kinderen opvoeden, Het wijze ouder werkboek’ geeft samensteller en auteur Sylvia van Zoeren informatie over hooggevoeligheid bij kinderen. De doelstelling van het werkboek is dat ouders zich goed kunnen afstemmen op de belevingswereld van hun kind. De auteur geeft informatie over verschillende gevoeligheden, want hét hooggevoelige kind bestaat eigenlijk niet. Elk kind is immers uniek en leert en ervaart op een eigen wijze.
Uppie en het nieuwe schooljaar

Hilde Schuurmans, 2016

De eerste schooldag. Uppie is blij en opgewonden, maar hij voelt ook rare kriebels in zijn buik. Hij krijgt een nieuwe juf, een nieuw klaspop. Alles is nieuw. En er is zoveel lawaai! In de pauze wordt het Uppie even te veel …

Een warm verhaal over hooggevoeligheid, gevolgd door een verhelderend woordje uitleg. Voor hoogsensitieve kinderen vanaf 4 jaar én hun omgeving.

Op elke linkerpagina van het royale prentenboek wordt het verhaal van Uppie verteld in korte zinnen, gedrukt in een kader mét een kleine doch sprekende tekening. Op elke rechterpagina staat een grote prent in zachte kleuren. Achterin staat voor opvoeders enige informatie en tips over hoogsensiviteit. Om voor te lezen.

Praktisch hoogsensitief

Sandra Schot- van Baar, 2015boek_schot

Hoe help ik mijn kind als het overprikkeld is? Dé vraag van ouders van hoogsensitieve kinderen. Dit boek geeft praktische antwoorden op situaties waar je als ouder tegenaan loopt met je hooggevoelige kind. Verschillende thema’s, zoals feestdagen, schoolreisjes, voor het eerst naar school, beelddenken en angst, worden onder de loep genomen. Daarnaast vind je diverse gedichten en verhalen om zelf te lezen en voor te lezen aan je kind. Ten slotte vind je creatieve ideeën om zelf mee aan de slag te gaan.
Gevoeligheid in de klas
Gerarda van der Veen, 2015
Dit boek maakt duidelijk hoe je gevoelige kinderen in de klas kunt herkennen, wat hun kwaliteiten en hun valkuilen zijn en bij welke begeleiding zij zich het meest gekend en gesteund weten, zodat hun onderwijsplek veilig genoeg is om zich optimaal te kunnen ontwikkelen. De uitleg in dit boek is praktisch, de vele tips en voorbeelden halen de praktijk dichtbij.
Gevoeligheid in de klas is bedoeld voor leerkrachten en intern begeleiders in het basisonderwijs. Maar ook voor ouders met een gevoelig kind op de basisschool biedt dit boek waardevolle informatie.
Power pubers
werkboek voor gevoelige pubers
Sylvia van Zoeren, 2015
In het full-colour werkboek lezen de pubers een herkenbaar verhaal over een vijftal leeftijdgenoten. Zij leren van alles: over de hersenen bijvoorbeeld, hoe deze functioneren. Hoe je lesstof blijvend opslaat, hoe je een mindmap maakt van wat je wilt onthouden en hoe je huiswerk ordent en een goede planning maakt. Ook komen de onderwerpen positief denken, je eigen plek innemen en jezelf zijn en hoe je je gevoelens en je eigen sfeer positief beïnvloedt ruimschoots aan de orde.
Denken, voelen en doen: aan de slag met Acceptatie en Commitment Therapie
Aan de slag met acceptatie en commitment therapie voor kinderen en jongeren
Maaike Steeman 2015
Een lees- en doeboek voor kinderen en jongeren die nieuwsgierig zijn naar wat er in hun binnenwereld gebeurt. Psychologe Maaike Steeman legt uit hoe je je gedachten en gevoelens kunt leren begrijpen om er vervolgens beter mee om te kunnen gaan. Met leuke metaforen als De Denkmachine en De Holbewoner toont ze hoe verstand en gevoel elkaar soms in de weg staan en wat je daaraan kunt doen. Naast veel uitleg en voorbeelden geeft ze ook praktische oefeningen die je helpen jezelf nog beter te snappen. De inhoud is gebaseerd op de Acceptatie en Commitment Therapie (ACT).

Interessant boek over hoe je om kunt gaan met je gedachten en emoties. Vanaf ca. 12 t/m 18 jaar en hun opvoeders.

Ik zie ik zie wat jij niet ziet
Tips voor hoogsensitieve kinderen
Jacqueline Verhaegh, 2014
Het boek ‘Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’, gaat over hoogsensitiviteit, paranormale begaafdheid en hoe je daar je voordeel mee kan doen. Het is een positief geschreven boek voor kinderen van 9 tot 16 jaar. Voor ouders, begeleiders, hulpverleners en leerkrachten is het een verhelderend boek.
Jacqueline Verhaegh (1968) is kindercoach en Reikimaster. Ze studeerde Nieuwetijdskindercoach en Sociaal Pedagogisch Hulpverlening aan de HBO. Ze is ervaringsdeskundige en gespecialiseerd in hoogsensitiviteit. Als kindercoach is Jacqueline gericht op de innerlijke kracht van de mens. Zij combineert methodieken uit de reguliere en alternatieve hulpverlening en werkt vanuit een holistische gedachte.
Langmuts 
prentenboekenserie
Josina Intrabartolo, 2010-2015


Informerende prentvertellingen in handzaam formaat over hooggevoelig (hoogsensitief) zijn. Kabouter Langmuts ziet er ogenschijnlijk uit als elke andere kabouter. In het aardige verhaal, waarin kabouter Langmuts de hoofdrol speelt, laat zijn vriend Kleine Uil hem inzien dat al deze ‘vervelende’ eigenschappen eigenlijk bijzondere eigenschappen zijn. Het enigszins didactische verhaal is gedrukt in een kleine, vrij vette letter. Het volgt de aspecten die gepaard gaan met hoge sensitiviteit op de voet.

Voor ouders en begeleiders van hoogsensitieve kinderen, maar natuurlijk ook voor de doelgroep zelf, vanaf ca. 4 t/m 8 jaar.

De levensopdracht van Nieuwetijdskinderen
Wie ze zijn en wat ze ons lerenHans Stolp, 2014
Volgens de auteur spelen Nieuwetijdskinderen een grote rol in de overgangstijd waarin we nu leven. Deze kinderen beschikken over een socialere en meer op beelden gerichte intelligentie en hebben het vermogen zich in de ander te verplaatsten (letterlijk door die ander in hun aura op te nemen). Hierdoor kunnen zij de huidige op materiele zaken gerichte samenleving omvormen naar een waarin leven vanuit het hart centraal staat. Door hun gevoeligheid kunnen veel kinderen alle binnenkomende indrukken niet goed verwerken en krijgen dan ten onrechte het stempel ADHD of hieraan gerelateerde ziektebeelden. De kenmerken van de vier verschillende typen Nieuwetijdskinderen (naar N.A. Tappe) komen aan bod
Handboek voor overgevoelige kinderen
coaching met oefeningen, tips en technieken
Norma Prikanowski, 2013
De auteur (therapeute en medium) heeft dit boek geschreven voor ouders en hulpverleners. Het doel is meer inzicht te geven in hooggevoeligheid, paranormale begaafdheid en de overprikkeling die ermee gepaard gaat. Er worden tips gegeven hoe je om kunt gaan met het gedrag en problemen van deze kinderen. Er wordt een hoofdstuk besteed aan ‘aarden’, emoties en gevoelens, school, pubers, energie en energetische geneeskunde. De oefeningen zijn gebaseerd op NLP-technieken, visualisaties, kinesiologie, braingym, mindfulness en massagetechnieken zoals voetreflexmassage en shiatsu. Er worden voedingsadviezen gegeven en het gebruik van edelstenen en bloesemremedies wordt besproken.
Jouw hooggevoelige kind
help je kind omgaan met energetische vermogensSara Wiseman, 2012
Dit boek bevat informatie voor ouders/verzorgers van kinderen met hoog gevoeligheid en paranormale vermogens. Naast informatie en inzage in de materie van deze energetische vermogens worden makkelijke en leuke oefeningen aangeboden die het kind zullen helpen zijn vermogens verder te ontwikkelen en in juiste banen te leiden. De schrijfster heeft journalistieke ervaring, is medium en moeder. Deze combinatie van het intuïtieve en het moederlijke heeft haar, naar eigen zeggen, veel inzicht gegeven in de behoefte van paranormale en spiritueel begaafde kinderen
Hooggevoelig geel gewoon.

Jaqueline Pama, 2012

Dit mini boekje geeft uitleg aan ouders en oefeningen voor kinderen. Hierdoor ga je hooggevoeligheid beter herkennen en begrijpen en kun je er praktisch mee leren omgaan. De oefeningen helpen te beschermen en je snel weer prettig te voelen wanneer het toch een keertje te veel geworden is. Het kind kan hiermee zelf aan de slag.Gecombineerd met een aanvullende website (www.heelgevoeligheelgewoon.nl) en een forum over een actueel onderwerp. Het is geschikt voor kinderen, ouders en professionals om ze te helpen omgaan met hooggevoeligheid en het resultaat van de samenwerking tussen coach Jaqueline Pama en leerkracht Judith Ann Peters.
Wegwijs in Hooggevoeligheid
Een gids voor ouder en kindGerarda van der Veen, Erienne van der Veen. 2012
Praktisch, aanspreekbaar en positieve boek, met bijdragen van haar hooggevoelige 14-jarige dochter. Het geeft op systematische wijze inzicht in de kenmerken van hooggevoeligheid en hooggevoeligheid in verschillende leeftijdsfasen. Herkenbaar voor ouders en een opsteker voor sensitieve kinderen die dit lezen.De de auteur is tevens oprichter van het Landelijk informatiepunt voor Hoog Sensitieve Kinderen
Het sociale brein van de puber

Eveline Crone, 2012

Vervolg op “het puberende Brein”. Het boek gaat in op het hoe en waarom op het gebied van veranderingen van de puber. Hoe de jongere het proces van de sociale ontwikkeling doormaakt vanuit het beginpunt waar ouders niet centraal staan naar een fase waar vriendschappen allesbepalend kunnen worden. Voor elke ouder van een puber is dit boek een feest van herkenning. Maar door de uitleg, geeft het boek je inzicht in het waarom van het in onze ogen vreemde gedrag. Door deze inzichten, ontstaat begrip en zijn ouders ook weet beter in staat hun kind door deze fase te begeleiden.
Het boek bevat de nieuwste inzichten over de ontwikkeling van het puberbrein.
Jong en hooggevoelig hoezo anders?

Ellen van den Ende en Mariëtte Verschure, 2012

Ben je tussen de 14 en 21 jaar en wil je meer weten over hooggevoeligheid, dan is dit boek voor jou. Je kunt lezen over wat hooggevoeligheid is en hoe je ermee om kunt gaan.
De vele oefeningen en tips helpen je om nog krachtiger te worden of beter in balans te blijven. Je kunt zelf kiezen wat bij je past. Ook vertellen enkele hooggevoelige jongeren hun ervaringen. En natuurlijk kun je het boek ook geven aan je ouders of iemand anders die jou begeleidt, zodat zij jou beter kunnen gaan begrijpen
Help, ik voel zo veel!

Carla van Wensen, 2011

Dit boekje is speciaal geschreven voor (hoog)gevoelige en snel overprikkelde kinderen van circa 7-11 jaar,
Door middel van spelletjes, opdrachten, vragen, tips en verhaaltjes kunnen kinderen ervaren en ontdekken hoe het te veel voelen en overprikkeld raken bij hen ontstaat en hoe zij er anders mee om kunnen gaan.Het boek heeft een zeer positieve insteek en kan gevoelige kinderen net die ‘boost’ geven die ze nodig hebben. Steun, hulp en vertrouwen van ouder of begeleider kan het zelfvertrouwen verder stimuleren. De auteur heeft een praktijk voor integrale kindertherapie. Eerder schreef zij ‘Stotterkit’*.
De sterke, Gevoelige Jongen. 
Help Je Zoon Een Gelukkige, Zelfverzekerde Man Te Worden.Ted Zeff, 2011
Dit boek richt zich op opvoeders zoals ouders en leraren die vele adviezen krijgen hoe met hun zonen en leerlingen vanaf de vroegste jeugd om te gaan en hen te helpen in de sociale context van school en vrienden, met als doel hun zelfbewustzijn en gevoel van eigenwaarde te ontwikkelen.
Het boek bevat de nieuwste inzichten over de ontwikkeling van het puberbrein.
De Hoogsensitiviteit Survivalgids

An Michiels, i.s.m. Luc Descamps, 2011

Dit boekje is bedoeld voor c.a. 8-14 jarige kinderen. Op een heldere en speelse manier worden allerlei aspecten van het hoog sensitief zijn aan de orde gebracht. Het boekje staat ook vol met tips. Om zelf te lezen of samen met je kind. Het boekje kan ook door ouders (ook van jongere kinderen) gebruikt worden als leidraad hoe ze hun kind kunnen begeleiden bij het leren omgaan met dagelijkse situaties.
Mijn kind is hooggevoelig
wegwijzer voor ouders, leerkrachten en hulpverleners
Ilse van den Daele en Linda ’tKindt, 2011
Een theoretisch en praktisch boek voor iedereen die met hoog gevoelige kinderen te maken heeft.De nadruk ligt op een positieve benadering om via het vergroten van het zelfvertrouwen van het kind, het weerbaarder te maken voor prikkels.Het boek bevat tips is makkelijk lees en toepasbaar.
De gids over hooggevoelige kids

Josina Intrabartolo en Leonie le Doux, 2011

Dit gidsje is geschreven door de auteur van de langmuts boekjes. Dit boekje bevat 75 praktische opvoed tips om om te gaan met hooggevoelige kinderen. Het is bondig en duidelijk en concreet.
Gevoelige Kinderen
wat kun je voor ze doenAnne Marie van Bilsen, 2011
Een boek met persoonlijke en praktijkervaringen van de schrijfster.Interessant boekje voor ouders/verzorgers van kinderen die via het medische circuit onvoldoende hulp en ondersteuning konden krijgen voor de problemen rond hun gevoeligheid.
Pubers van nu
praktijkboek voor iedereen die met pubers werkt.Jan Klaas Terpstra en Herberd Prinsen, 2009
Herkenbaar en helder boekje over pubers. Door het lezen van het boekje wordt meer duidelijk van het hoe en waarom van het gedrag van pubers en krijg je handvaten over hoe je daar mee om kunt gaan. Aan de hand van voorbeelden en tips, leer je hoe je het beste kunt communiceren met pubers en waarom je als volwassene nog steeds zo belangrijk bent.
Hoog intuïtieve kinderen
over kinderen met een sterke intuïtie en empathieCatherine Crawford, 2009
Dit boek gaat niet over hoog sensitiviteit maar de groep kinderen waarover het gaat, is hetzelfde.De schrijfster is een psycholoog die sterk intuïtieve kinderen, hun ouders en leerkrachten begeleid. Vanuit die ervaring is dit boek geschreven. Aan de orde komen vraagstukken mbt hun ontwikkeling en begeleiding.
Het elastiek tussen lichaam en ziel
Verkenningen in het grijze gebied tussen hooggevoeligheid en autismeHans Lemmens, 2008
De auteur werkt als psychologisch medewerker binnen een GGZ-instelling en heeft zich gespecialiseerd in hooggevoeligheid en autisme. Hij werkt hier de stelling uit dat autisme en hooggevoeligheid slechts gradueel verschillen op een spectrum van los met het lichaam verbonden zijn (het eerste extremer dan het tweede). Dit spectrum verkent hij prettig leesbaar en herkenbaar aan de hand van persoonlijke ervaringen met de doelgroep en (alternatief-)wetenschappelijke bron anderzijds (fenomenologie, psychologie, kwantummechanica en antroposofie).
Het is bedoeld voor ouders, leerkrachten en zorgverleners die met hooggevoelige of autistische kinderen te maken hebben. En verder voor mensen die in zichzelf hooggevoeligheid herkennen en die willen onderzoeken hoe ze hier een zin aan kunnen geven..
Het puberende Brein
over de ontwikkeling van de hersenen in de unieke periode van de adolescentie
Eveline Crone, 2008
In dit boekje wordt beschreven wat er met de hersenen gebeurt tijdens de puberteit. De relatie met gedrag en de emotionele stormen komen uitvoerig aan de orde.
Het boek is interessant voor iedereen die met kinderen in deze leeftijd om gaat.
Ja, ik ben hooggevoelig

Yolanda Onderwater, 2008
Dit boek is bedoeld voor hooggevoelige kinderen, om samen met ouders te lezen. Kinderen, maar ook ouders zullen er veel herkenning in vinden. Hoe voelt het om hooggevoelig te zijn?, hoe kan je jezelf beschermen tegen gevoelens van buitenaf. Het boek is prachtig geïllustreerd.
Hoog sensitieve Leerlingen

Susanne Nieuwenbroek, 2006
Dit boek is bedoeld voor leerkrachten. Herkennen van sensitieve leerlingen en hoe je ermee om kunt gaan.
Praktijk boek.
Ik heb ook wat te vertellen
communiceren met pubers en adolescenten
Martine Delfos, 2005
Dit is geen boek met regeltjes over opvoeden maar ingezet wordt op de relatie tussen ouders en hun pubers.
Uitgelegd wordt wat er gebeurt in de puberteit en wat de rol van ouders in deze periode is.
Het hoog sensitieve kind
Help je kind op te groeien in een wereld die hen overweldigtvertaling van: The higly senstive child
Elaine N. Aron. 2005
Gevoelige kinderen ontwikkelen zich niet altijd even gemakkelijk in de huidige maatschappij. Gevoelige kinderen hebben andere behoeftes dan een doorsnee kind. Meestal ben je je als ouder daar al intuitief van bewust, maar wil je graag handvaten van hoe je je kind optimaal kunt begeleiden. Daarvoor is dit boek.
Door dit boek krijg je als ouder een beeld van mogelijke valkuilen, specifieke behoeftes, en wat belangrijk is voor je kind en hoe je daar als ouder aan kunt bijdragen.Nuchtere schrijfstijl afgewisseld met verhalen uit de praktijk.
Ontwikkelingsfasen van het kind

Bernhard Lievegoed, 2003
In dit boek worden, in fasen van telkens ongeveer 7 jaar, de ontwikkeling van het kind beschreven. Naast de lichamelijke groei, wordt ook aandacht besteed aan de psychologische ontwikkeling.
Op een begrijpelijke manier wordt de belevingswereld van kinderen in elke fase beschreven. In het 2e stuk van het boek gaat het vooral over de praktijk van opvoeding en onderwijs. Handig boek voor ouders en professionals
Waarom doet mijn puber zo vreemd

vertaling van: The primal teen

Barbara Strauch, 2003
Het brein van de pubers maken een periode van heftige groei mee. Deze veranderingen zijn zeer ingrijpend en diepgaand en hebben een grote invloed op het gedrag, psyche en emoties van pubers. Veel van het typische pubergedrag heeft te maken met de ontwikkeling van de hersenen.
In dit boek wordt vanuit de neurobiologische wetenschap, gekeken naar de ontwikkeling van het brein en de invloed daarvan op de ontwikkeling van de pubers. De theoretische stukken worden afgewisseld met zeer herkenbare praktijkvoorbeelden. Door deze combinatie kunnen ouders hun kinderen beter begrijpen en begeleiden.
Nieuwetijdskinderen

Het intuïtieve kind in gezin, onderwijs en hulpverlening.
Carla Muijsert-van Blitterswijk, 2000
Een helder, vriendelijk en toegankelijk boek voor spiritueel geïnteresseerden die een gevoelig kind hebben. Dit boek gaat over nieuwetijdskinderen en dus eigenlijk over hoog gevoelige kinderen. Het belicht de positieve kwaliteiten, hoe kinderen deze wereld ervaren en hoe ze in de problemen kunnen komen. Er staat veel nuttige informatie en tips over hoe je kunt omgaan met de problemen waar deze kinderen nogal eens te maken krijgen, bijv in het onderwijs. Het boek heeft zowel een praktische als een spirituele invalshoek en is daarom ook leuk om te lezen.
Puberteit

de smalle weg naar Innerlijke vrijheid

Jeanne Meijs, 1996

In het begin van de pubertijd worden kinderen lichamelijk volwassen. Daarmee beginnen ze een innerlijke strijd om een zelfstandig bestaan. In dit boek komen alle aspecten van de pubertijd aan de orde, en de problemen die deze opvoedingsperiode met zich meebrengt voor ouders. Het boek geeft een helder beeld van wat er speelt en wat je er als ouder aan kunt doen.
Voor ouders is dit boek een eye opener, niet alleen voor het gedrag van hun kind, maar ook zullen ze hun eigen jeugd hierdoor anders gaan bezien.

vorigevolgende