Boeken over hooggevoeligheid

Het hoogsensitieve brein
Waarom je een vis niet moet vragen in een boom te klimmen
Ester Bergsma, 2019

In dit boek presenteert Esther Bergsma de laatste wetenschappelijk inzichten over de werking van het “hoogsensitieve brein’, dat op veel vlakken aantoonbaar verschillend functioneert van dat van niet-hoogsensitieve mensen.
Ze ontwikkelde op basis van die wetenschappelijke inzichten een model dat handvatten biedt aan professionals in de gezondheidszorg, het onderwijs en aan therapeuten en coaches die zich willen verdiepen in hoogsensitiviteit. Haar doel: dat iedereen – en vooral de hooggevoelige zelf – deze eigenschap beter begrijpt én waardeert.
Overprikkeld
Eerste hulp bij hoogsensitiviteit
Liesbeth Kamerling, 2018

In “Overprikkeld’ geven Liesbeth Kamerling en Lieke Zunderdorp eerste hulp bij hoogsensitiviteit. Ze laten zien dat je van hoogsensitiviteit een kwaliteit kunt maken. Op luchtige en humoristische wijze laten de Liesbeth Kamerling en Lieke Zunderdorp – beiden ervaringsdeskundige – zien wat hoogsensitiviteit nu eigenlijk inhoudt.
Met eenvoudige tips & tricks waarmee je meer uit jezelf haalt en overprikkeling voorkomt. Door de vele uit het leven gegrepen voorbeelden is dit boek herkenbaar voor HSP-ers én mensen uit hun omgeving.

Een nuttige publicatie als aanvulling op de vele vaak nogal theoretische publicaties op dit gebied, omdat in dit werk het accent ligt op tips en suggesties om positief te kunnen omgaan met hoogsensiviteit.

De belofte van burn-out
Stappenplan voor werken met nieuwe energie
Lusanne Hogeweg, 2018

De belofte van burn-out geeft je handvatten om je cirkel van uitputting te doorbreken en de balans te herstellen. Het helpt je ook om te ontdekken waar je blij van wordt en biedt een mooi stappenplan om je wensen te realiseren.
Dit boek is bijzonder geschikt voor hoogsensitieve personen. Je leert hoe je burn-out kunt omzetten in kracht en geluk, met veel praktijkvoorbeelden en tips.
Hoogsensitieve Mannen
Hoe je je hooggevoeligheid als kracht kunt inzetten
Tom Falkenstein, 2018

Ongeveer een op de vijf mensen is hoogsensitief, en dus ook een op de vijf mannen. Toch zijn er maar weinig mannen die hier openlijk over praten.

Psychotherapeuten zoals Tom Falkenstein ervaren steeds weer hoe hun mannelijke cliënten lijden onder hun aangeboren eigenschappen: ze schamen zich voor hun gevoeligheid. In zijn boek belicht hij daarom alle aspecten rondom hooggevoeligheid vanuit het oogpunt van de man. Hij beschrijft de typische kenmerken van de hoogsensitieve man, en vult die aan met oefeningen en interviews met mannen die hun eigenschap juist als kracht gebruiken.

Ontdekkingsreis Hoogsensitiviteit

informatie en uitleg over & praktische handvatten voor een fascinerend fenomeen.
Anke Weber Smit, 2017

In dit boek biedt schrijfster Anke Weber Smit op een toegankelijke en praktische manier informatie over wat (hoog)sensitiviteit is en hoe je je potentieel ermee kunt verhogen. Zij geeft de lezer handvatten en oefeningen voor een evenwichtig leven onder eigen regie.

Doordat dit boek ook de biologische kant van hoogsensitiviteit belicht, geeft het een duidelijk en veelomvattend beeld van wat deze eigenschap betekent. En door de ervaringsverhalen die in ieder hoofdstuk opgenomen zijn, biedt het boek veel herkenbaarheid.
Een helder, waardevol en vooral heel praktisch boek.

Hoogsensitiviteit @ work

De weg naar minder stress, een betere focus en meer zelfvertrouwen
Ilse van den Daele, 2017

Hoe kun je als hoogsensitieve persoon openbloeien op de werkvloer? Hoe kun je als leidinggevende en organisatie beter inspelen op de behoeftes en sterktes van hoogsensitieve medewerkers? Overprikkeling, faalangst, communicatieproblemen… In deze basisgids krijg je heel wat praktische tips om beter met de belangrijkste knelpunten om te gaan.

Daarnaast is er ook uitgebreid aandacht voor de vele talenten van hoogsensitieve werknemers, en hoe je die als hefboom kunt gebruiken om tot een hechter en beter presterend team te komen.

Eerste hulp bij hoogsensitiviteit

Elke van Hoof, 2017

Prof. dr. Elke Van Hoof zette het wetenschappelijk onderzoek naar hoogsensitiviteit op de kaart in de Lage Landen. Ze voelde de behoefte aan goede, toegankelijke én wetenschappelijk onderbouwde informatie. Daarom vat ze in deze toegankelijke basisgids haar expertise samen. Want wat is hoogsensitiviteit precies? Hoe ga je om met de valkuilen? En hoe verdiep je je talenten?
Leven zonder filter.

Mijn ervaring met hoogsensitiviteit.
Fleur van Groningen, 2017

In Leven zonder filter vertelt Fleur openhartig en met zelfrelativering over de zoektocht naar haar gebruiksaanwijzing. Hoe ze ontdekte dat ze hoogsensitief is en zich daar aanvankelijk tegen verzette, uit schrik voor labels en zweefteven. Tot ze ondervond dat de eigenschap naast nadelen ook voordelen kent.
De kracht van sensitiviteit

Hoe fijngevoeligheid je helpt betekenisvoller te leven en werken.
Lisetta Esveld, 2017

boek_baar

De zelfbewuste mens weet dat er een immense kracht schuilt in het open en sensitief durven zijn en hier op authentieke wijze uitdrukking aan durven geven. De kracht van sensitiviteit is een pleidooi voor fijngevoeligheid en het durven vertrouwen op wat je voelt, ziet of hoort in contact met jezelf of met de ander. (Hoog)sensitiviteit helpt ons namelijk overleven en het contact met onszelf en anderen te verdiepen.
Sterk voelen op het werk

handboek voor de (hoog)sensitieve werknemer.
Eveline Baar, 2017

boek_baar

Als (hoog)sensitieve werknemer beschik je over een aantal prachtige kwaliteiten die met jouw gevoeligheid samenhangen.

Dit praktische, vlot leesbare handboek biedt inzicht, handvatten en tips. Inzicht in hoe jouw gevoeligheid ‘werkt’ op het werk. Handvatten om bewust om te gaan met zowel je kwaliteiten als je valkuilen. Tips waarmee je op de werkvloer direct aan de slag kunt. Zodat je (je) sterk mag voelen op je werk.

Eveline Baar is werkzaam als HR-manager binnen een grote maatschappelijke organisatie. Zowel vanuit haar functie als uit haar persoonlijke situatie (her)kent zij de kwaliteiten en strubbelingen van hoogsensitieve werknemers.

Beter omgaan met emotionele hooggevoeligheid

doeltreffende methoden om rust te vinden als uw emoties u overweldigen.
Karyn D. Hall, 2017

boek_sand

Hebt u de neiging om te veel te voelen? Zeggen mensen altijd dat u veel te gevoelig bent? Emotioneel hooggevoelige mensen ervaren intense emoties vaker en langer dan de meeste andere mensen. Dat kan een troef zijn waardoor u de rijke nuances van het leven op een unieke manier kunt ervaren, maar deze hooggevoeligheid kan u ook kwetsbaar maken.

Dit boek biedt u cognitieve gedrags- en mindfulnesstechnieken die u helpen om met uw intense gevoelens om te gaan. U leert in het heden te blijven, uw emoties in evenwicht te brengen en triggers te herkennen, zodat u de relatie met uzelf en met anderen kunt verbeteren. Op die manier zullen uw emoties u niet langer overheersen en zal uw dagelijkse leven gemakkelijker en aangenamer worden.

Werkboek Hooggevoeligheid en Mindfulness

Geluk, veerkracht en intuïtie.
Carolina Bont, 2017

‘Werkboek Hooggevoeligheid & Mindfulness’ van Carolina Bont is het vervolg op haar eerdere bestsellers over hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit. Als je hooggevoelig bent, is balans vinden in de hectiek van alledag een extra uitdaging. Dit werkboek helpt om beter om te gaan met de lastige kanten van hooggevoeligheid én optimaal de sterke kanten ervan te gebruiken.

Door te oefenen met mindfulness zet je gerichte stappen op weg naar meer innerlijke rust. Zo ontstaat er ruimte om meer te vertrouwen op intuïtie en te genieten van het leven. Daarnaast leer je technieken om je weerbaarheid te vergroten. De energie-uitwisselingen met je omgeving worden duidelijker, waardoor er nieuwe levenskracht vrijkomt.

Hoogsensitiviteit in het dagelijks leven

een gids voor hoogsensitieve personen en mensen met een gevoelige aard.
Ilse Sand, 2016

boek_sand

Dit boek beschrijft wat het betekent om hoogsensitief te zijn, en overweldigd te worden door je omgeving. Het bevat talloze ervaringen van hoogsensitieve personen over alle aspecten van het leven. Lees hoe andere hooggevoeligen omgaan met woede, angst, liefde en schuld en verdiep je inzicht in jouw geaardheid. Je onbegrensde creativiteit en rijke innerlijke leven kun je pas echt accepteren en op waarde schatten door te bouwen aan je gevoel voor eigenwaarde en door je leven in te richten naar jouw gesteldheid.

Dit gidsje is geschreven bevat een korte, heldere en op wetenschap gebaseerde uitleg over hooggevoeligheid. Vervolgens staan er vele voorbeelden en tips waarin menig hsp iets aan kan hebben. De Deense schrijfster is zelf psychotherapeut en dat is goed te merken aan de manier waarop ze tips geeft over hoe je kunt omgaan met alledaagse gevoelens als schuldgevoelens, woede, angst en depressie. Alles wat van belang is voor hoogsensitieven staat er in.

Heel bewust Jezelf

Veerle Wagenaar, 2015

boek_wagenaar

Veerle: “Ik heb op mijn twintigste een boek geschreven. Het boek heet ‘Heel bewust jezelf’ en het is geschreven omdat er in deze tijd veel vraag is naar erkenning in het perspectief van hooggevoeligheid.

Ook zie ik dat veel mensen zoekende zijn naar hun werkelijke kern in dit bewustzijn van het menselijk perspectief. In dit boek beschrijf ik hoe je dicht bij jezelf kunt blijven. Als wij keuzes maken vanuit onze werkelijke kern, dan zal ons leven veel gemakkelijker verlopen. Wanneer jij je bewust wilt worden van jezelf, dan helpt dit boek om daarvoor de nodige stappen te nemen en die te zien zoals ze zijn.Ik heb het boek in kleine hoofdstukken verdeeld en makkelijk leesbaar gemaakt, zodat het voor iedereen toegankelijk is, jong en oud”.

Hsp ervaren als klacht en niet als kwaal

Heike Amlow, 2015

boek_sand

De schrijfster beschrijft in dit boek wat zij heeft geleerd over haar kracht hoogsensitiviteit. Het ontdekken van haar levensdoel was een grote gebeurtenis voor haar. Middels haar boek probeert ze anderen te begeleiden om dit moment ook te ontdekken.

Heike: “Ik hou van makkelijk doen, als dingen ingewikkeld worden verlies ik vaak het interesse en vindt ik het moeilijk vol te houden. Zo zijn ook mijn tips en oefeningen in dit boek, het gaat vooral om makkelijk je doel bereiken, blokkades oplossen en klachten verminderen”.

De hoogsensitieve werknemer

hoe organisaties hun rendement verhogen met hoogsensitieve medewerkers.
Pieter Offermans, 2015

boek_Amlow

De werkomgeving zoals we die kennen biedt hoogsensitieve werknemers geen kans om hun kwaliteiten in te zetten. In de hectiek van de organisatie raken zij snel overprikkeld – met stress, lage productiviteit en arbeidsuitval als gevolg.

Gelukkig kan het anders. De Hoogsensitieve Werknemer toont op nuchtere en praktische wijze wat managers en hr-adviseurs kunnen doen om het beste uit deze medewerkers te halen. Daardoor zullen hoogsensitieve werknemers:
… productiever werken
… meer werkplezier ervaren
… beter samenwerken
… minder snel uitvallen
… hun kwaliteiten kunnen inzetten

Hoogsensitief

Alles wat je moet weten.
Elke van Hoof, 2015

boek_vanHoof

Een antwoord op vragen als: Hoe herken je het? Wanneer wordt het een probleem? Hoe pak je het aan? Hoogsensitiviteit is in de eerste plaats een kenmerk, geen ziekte. Heel vaak zijn mensen zich zelfs niet bewust van hun hoogsensitiviteit of herkennen ze het niet bij anderen. We spreken al snel over ‘overgevoeligheid’, ‘burn-out’, ‘depressie’ om onze stemming te duiden. Dit boek wil een rechtmatige plaats opeisen voor hoogsensitiviteit als volwaardige diagnose en ijvert voor een juist begrip van deze karaktertrek. Bovendien reikt het praktische tips aan die helpen om met hoogsensitiviteit om te gaan, bij jezelf en bij anderen.
Bewust Eenvoudig Sensitief

hoe sensitief ben jij? word bewuster en je levenskwaliteit verbetert.
Helena Brevis, 2015

boek_Delnooz

Sensitiviteit is geen handicap, maar een eigenschap die je positief kan benutten en ontwikkelen. Dit boek vertelt je op een snelle, simpele manier wat sensitiviteit is, biedt manieren om de last van prikkels te verminderen en je sensitiviteit te vergroten. Kennis, ervaringen en praktische oefeningen worden afgewisseld met spreuken en foto’s. De overzichtelijke mindmaps verwoorden in één blik de theorie. Het praktische oefenprogramma helpt je je levenskwaliteit te verbeteren door bewust, eenvoudig sensitief te zijn. – korte, duidelijke teksten – motiverend, zelfstandig uitvoerbaar oefenprogramma – gebaseerd op de principes van mindfulness – het oefenen doe je tijdens je dagelijkse bezigheden
Energetische bescherming.
tegen leeglopen, vervuilen, meetrillen

Fons Delnooz, 2015

boek_Delnooz

In deze herziene versie van Energetische bescherming, basisboek voor hooggevoelige mensen is meer dan de helft van de inhoud geactualiseerd, met veel aandacht voor o.a. de invloed van sociale media op hooggevoelige mensen. In Energetische bescherming wordt in zeer heldere taal uitgelegd hoe hooggevoeligheid ‘werkt’ en worden talloze handvatten aangereikt om er grip op te krijgen. Energetische bescherming is al jaren een ‘lijfboek’ voor veel mensen met een fysiek beroep, bijvoorbeeld kappers, dokter(assistenten) en therapeuten.
Ankertjes 374 – Hooggevoeligheid als uitdaging.
op weg naar een helende levenshouding

Marian van den Beuken, 2015

boek_Delnooz

Hooggevoeligheid als uitdaging van Marian van den Beuken geldt als een van de eerste standaardwerken over hooggevoeligheid. In dit geheel herziene Ankertje geeft Marian van den Beuken veel tips en oefeningen om het leven met hooggevoeligheid leuker, lichter en prettiger te maken.
Comfortabel Hoog Gevoelig.
In 7 stappen in je comfort zone.

Moniek Jongerius, 2014

boek_Jongerius

In je comfort zone komen is een must wil je als HSP’er je staande houden in de hedendaagse hectische en rationele maatschappij.
Comfortabel Hoog Gevoelig, in 7 stappen in je comfort zone, geeft praktische tips in een duidelijke structuur om je als HSP’er comfortabeler te voelen.Moniek Jongerius kan putten uit eigen ervaring wat een Hoog Gevoelig mens verward, onzeker en vermoeid maakt. En hoe je hier op mind en energetisch niveau tegen te beschermen en Hoog Gevoeligheid te gaan zien als een gave in plaats van een opgave.
Puur hooggevoelig.
een compleet en praktisch boek voor hooggevoelige mensen

Jolijn Hendriks, 2014

Puur hooggevoelig, een compleet en praktisch boek voor hooggevoelige mensen van Jolijn Hendriks is een echt praktisch, niet zweverig boek voor hooggevoelige mensen. Jolijn Hendriks geeft in haar boek Puur hooggevoelig vanuit een psychologische benadering eenvoudige en begrijpelijke handvatten en tips om je als hoogsensitief mens al snel beter in je vel te voelen.
Hoogsensitiviteit.

Irene den Hoop en Ineke Akkermans, 2014

boek_denHoop

Dit boek is een informatief boekje over de eigenschap uitgebracht door Stichting Gezondheid Nederland over het onderwerp hoogsensitiviteit.
Psychologe Irene Den Doop en Ineke Akkermans geven je uitleg en tips.
Hoog sensitiviteit professioneel gezien.
hoogsensitiviteit als verklaring onder psychosomatische klachten

Anneke Tol, 2014

boek_Tol

Hoogsensitiviteit professioneel gezien is een nuchter boek voor hulpverleners waarin de dilemma’s en de argwaan rond hoogsensitiviteit ter sprake worden gebracht. Het biedt de theoretische basis die nodig is om te begrijpen wat hoogsensitiviteit is, hoe je dit herkent en hoe het van invloed is op cliënten. Het geeft een nieuwe visie op de plaats die hoogsensitiviteit in de hulpverlening kan innemen.
Hartsverhalen voor iedere HSP.

Antoine van Staveren, 2014

boek_vanStaveren2b

Een Hoog Sensitief Persoon (HSP) denkt vaak in beelden en daardoor kunnen verhalen voor hen een zeer positieve uitwerking hebben. De meerwaarde van verhalen is dat het effectiever in het geheugen aanwezig blijft, helemaal indien de verhalen direct verwijzen naar een huidige levenssituatie die naar inzichten vraagt. Dan kan er een ‘energetisch kwartje’ vallen. Dat geeft kracht en vrijheid.De vragen en opdrachten geven je het gevoel van een werkboek. Een werkboek voor jezelf, om in je ware kracht te komen staan.
Leefboek Hooggevoeligheid.
Hoe kan ik leven met een te dunne huid in een wereld die me overdondert?

Rolf Selin, 2013

boek_selin

Dit praktische handboek helpt hooggevoeligen om hun waarneming te richten, hun energie te verdelen en hun grenzen te ontdekken en bewaken. Door middel van oefeningen en voorbeelden die je bewust maken van je onbewuste zintuiglijke waarnemingen, komt hooggevoeligheid in een heel ander daglicht te staan. Hooggevoeligheid is een gave, het is jouw ware aard en die mag je ontwikkelen en tot voordeel maken.De auteur maakte van zijn gave zijn beroep en heeft nu leiding aan het HSP-instituut in Stuttgart waar hij cursussen en coaching in de psychotherapie verzorgt bij de begeleiding van HSP-ers.
Ik ben hooggevoelig, en jij?.
Hooggevoeligheid en relaties

Karina Zegers de Beijl, 2013

boek_ZegersdeBeijl

Dit boek gaat over hoogsensitiviteit en relatie. Veel HSP’ers gaan moeilijke gesprekken en conflicten uit de weg, weten niet goed hoe ze voor zichzelf op moeten komen en hoe ze hun grenzen moeten bewaken. In dit boekje worden deze thema’s -de pijnplekken van de hooggevoelige mens- tegen het licht gehouden en besproken. Er wordt ingegaan op de problematiek van de hooggevoeligheid, maar ook op de positieve kant van deze karaktertrek die, zo meent de auteur, een verrijking van het leven betekent maar wél het nodige zelfinzicht vereist.Karina Zegers de Beijl, Amsterdam (1952), HSP-coach en mentor, woont en werkt in Spanje.
Werkboek voor meer energiePraktische oefeningen voor hoog sensitieve personen

Femke de Grijs, 2013

In dit boek, dat de vorm heeft van een werkboek, worden alle mogelijke bronnen gezocht om je hoeveelheid energie te vergroten. Hierbij wordt uitgegaan van positieve psychologie; De aandacht ligt niet zozeer op verkeerde gedachten of gedrag, maar op hoe je je beter zou kunnen voelen en welke keuzes je daarvoor in je dagelijks leven kunt maken. Met het idee dat als je je beter voelt, je ook meer energie hebt.De elementen die je terugvindt in dit werkboek zijn wetenschappelijk bewezen technieken die ook in de reguliere geestelijke gezondheidszorg worden gebruikt.Het boek is echt een werkboek met veel oefeningen, invulpagina’s en testjes, en bevat derhalve weinig informatie over hooggevoeligheid.
Handboek voor sensitief leven

door het jaar heen
Barbara Driessen, 2012

De rode draad in dit boek is een persoonlijke, mythische reis door de 52 weken van het jaar. Wanneer je met aandacht en in overgave het seizoen volgt, boor je diepe lagen van je ziel aan. Dit handboek is een gids voor sensitief beleven en leven door het jaar heen.

Barbara Driessen heeft een praktijk voor filosofische psychotherapie en begeleidt al meer dan dertig jaar mensen in veranderingsprocessen.

Hooggevoelig geel gewoon.

Volwassenen
Jaqueline Pama, 2012

Dit boekje is geschreven voor volwassenen als derde in een reeks uitgaven over hooggevoeligheid. Het is gecombineerd met een aanvullende website en een forum over hoogsensitiviteit als een heel gewoon verschijnsel.
Gecombineerd met een aanvullende website (www.heelgevoeligheelgewoon.nl) en een forum over een actueel onderwerp. Dit boekje is geschreven voor volwassenen als derde in een reeks uitgaven over hooggevoeligheid. Het is gecombineerd met een aanvullende website en een forum over hoogsensitiviteit als een heel gewoon verschijnsel.
Hooggevoelig geel gewoon.

Professionals
Jaqueline Pama, 2012

Dit kleine boekje over hooggevoeligheid bij kinderen, geschreven door een coach en een leerkracht, is bedoeld voor professionals. Het wordt gecombineerd met een aanvullende website en een forum. Er is veel aandacht voor de signalen en het gedrag van deze kinderen, de begeleiding en de onderwijsbehoefte. De nadruk ligt hierbij op een heldere communicatie, het omgaan met ongewenst gedrag en vooral ook ruimte voor creativiteit. Verder praktische tips voor leerkrachten, zoals de plaats in de klas en het voorkomen van onnodige prikkels. De rode draad door dit boekje, en ook het van het voorgaande, is duidelijk: hooggevoeligheid is heel gewoon en moet niet worden overdreven of benaderd als overgevoeligheid.
Hooggevoeligheid als kracht.

Annemarie Pfeiffer, 2012

De auteur, psychotherapeut en gespecialiseerd in de vrouwelijke psyche, wil lezers met dit boek bewust maken van hun gevoeligheid en van de achtergrond daarvan. Ze is van mening dat, wanneer iemand goed met deze speciale eigenschap leert omgaan, hooggevoeligheid tot een bijzondere kracht kan worden. Het boek bevat, geillustreerd met bijbelcitaten, naast informatie over de achtergronden van hypersensitiviteit tal van handreikingen over praktische aspecten, zoals ‘nee’ leren zeggen en het voorkomen van overbelasting.
Jong en hooggevoelig hoezo anders?

Ellen van den Ende en Mariëtte Verschure, 2012

Ben je tussen de 14 en 21 jaar en wil je meer weten over hooggevoeligheid, dan is dit boek voor jou. Je kunt lezen over wat hooggevoeligheid is en hoe je ermee om kunt gaan.
De vele oefeningen en tips helpen je om nog krachtiger te worden of beter in balans te blijven. Je kunt zelf kiezen wat bij je past. Ook vertellen enkele hooggevoelige jongeren hun ervaringen. En natuurlijk kun je het boek ook geven aan je ouders of iemand anders die jou begeleidt, zodat zij jou beter kunnen gaan
Het geluk van Hooggevoeligheidvoor jezelf en de wereld.

Marian van den Beuken, 2011

In dit vierde boek over hooggevoeligheid richt Marian van den Beuken zich niet alleen op adviezen hoe je je kunt afschermen voor de vele zintuiglijke prikkels, maar belicht zij hoe je hooggevoeligheid zo kunt gebruiken dat je het als een gave ziet voor jezelf en de wereld zodat je energie krijgt i.p.v. dat het wegvloeit.
Bewust-er-zijn met hooggevoeligheid

Antoine van Staveren, 2011

Het doel van dit boek is om hsp’s zich bewust te laten worden van hun gedachten, emoties en ervaringen opdat zij beter opgewassen zijn tegen zintuiglijke en emotionele prikkels.De richtlijnen zijn gebaseerd op Boeddhistische ideeën.Het is ook een geschikt boek om kennis te maken met hooggevoeligheid.
Hoog sensitieve personen & psychotherapie

Elaine Aron, 2010

Dit boek is geschreven voor (psycho)therapeuten en artsen die hoog sensitieve mensen ondersteunen. Het boek begint met een gedegen wetenschappelijke onderbouwing. Tevens worden er behandelmethoden beschreven. Het boek is ook zeer informatief voor hsp’s die meer willen weten over therapie en hooggevoeligheid.
Bronnen van Inspiratie
omgaan met mediamieke gaven en hooggevoeligheid

Jaap Hiddinga, 2010

Waar komt inspiratie vandaan? Is zij altijd gewenst? Hoe gaan we daar als mens mee om? In dit boek worden alle aspecten van inspiratie, mediamieke gaven en hooggevoeligheid besproken. We zijn vaak kritisch over wat anderen zeggen, maar informatie uit de geesteswereld nemen we klakkeloos aan. Er zijn ook kwaadwillende bronnen en daarom is het belangrijk om een goed onderscheidingsvermogen te ontwikkelen. De schrijver geeft door middel van zijn uittredingen inzicht in de interactie van de verschillende bronnen met de mens en hoe we op een goede manier hiernaar kunnen leren luisteren.
Aandachtig leven met Hooggevoeligheid

Susan Marletta-Hart, 2010

Hooggevoeligheidsdeskundige Susan Marletta-Hart stelde een praktisch boek samen, met een cd vol meditaties en oefeningen die hooggevoeligen helpen hun ware kracht te vinden.Tekst en cd vormen een aanvulling op het succesvolle ‘Leven met hooggevoeligheid’.
Als je te veel voelt…

hoe hoog sensitieve personen het dagelijks leven ervaren

Jutta Nebel, 2009

Een zeer herkenbaar boekje voor hoog sensitieve personen. Vanuit de ervaringen van de schrijfster krijgt de lezer een goed inzicht hoe het is om als hsp op te groeien en te leven.In het tweede deel van het boek gaat de schrijfster in op helende stenen en andere alternatieve beschermingsobjecten.
Sensitieve Intelligentie

B. Driessen, 2008

De sensitief intelligente mens is een bewust waarnemende mens. Hij ziet, weet en voelt dat we op weg zijn naar een hoger en zuiverder waarnemen vanuit de intelligentie van de ziel.De auteur, psychotherapeut en droomdokter, behandelt zeven onderwerpen als beeld en taal, relaties, loslaten wil/intentie/verlangen vanuit een meervoudige invalshoek, waaronder (indiaans) sjamanisme en taoisme. Naast een helder theoretisch kader (psychotherapie), die mede aan de hand van ervaringen presenteert ze uitdagingen, valkuilen en mogelijkheden met talrijke oefeningen.
Introvert door het leven

Hoe je kunt groeien in een extraverte wereld

Marti Olsen Laney, 2008\

Introversie is niet hetzelfde als hooggevoeligheid maar er is wel een overlap in eigenschappen. Beide zijn aspecten van het temperament waarmee je geboren bent.Veel mensen die problemen ondervinden als gevolg van hun hooggevoeligheid, zijn ook introvert. Zij ondervinden daardoor een dubbel gevoel van ‘anders’ zijn. In dit boekje krijg je uitleg en tips over introversie.Het kan ook zijn dat je wel e.e.a herkent in hooggevoeligheid maar het toch niet is wat je bent. Mogelijk is er bij jou dan sprake is van introversie en niet van hooggevoeligheid.
Jouw gevoel is niet het mijne

Hoe Je Je Bevrijdt Van Negatieve Gevoelens
vertaling van Ich Stehe Nicht Mehr Zur Verfügung

Olaf Jacobsen, 2009

De boodschap van dit boek is: als jij een probleem (een naar of onprettig gevoel) ervaart, dan kan dat een waarneming zijn van het gevoel van iemand anders. In dat geval heeft het geen zin aan jezelf te werken en verdwijnt het nare gevoel pas als je daar niet meer voor openstaat.
Olaf Jacobsen ontwikkelde hiervoor een eenvoudige methode, gebaseerd op de praktijk van de vrije familieopstellingen en inzichten uit onder meer het onderzoek naar spiegelneuronen. Met tal van voorbeelden reikt hij mogelijkheden aan waarmee je je eigen gevoelens duidelijk van die van anderen leert onderscheiden.
Hooggevoelige mensen

Leven tussen gave en kwetsbaarheid

Samuel Pfeifer, 2008

De (christelijke) auteur is specialist op het gebied van psychiatrie en psychotherapie. Hij belicht het onderwerp vanuit de persoonlijkheid van hooggevoelige mensen.Ondanks dat hij stelt dat hooggevoeligheid geen aandoening is, ligt de nadruk op een groot aantal psychische stoornissen waarbij hooggevoeligheid een rol kan spelen.Het boek is boek is ook bedoeld voor hulpverleners.
Gevoeligheid, hoe ga je er mee om

Pieter Langedijk, 2006

Dit boekje is geschreven vanuit de praktijkervaringen van alternatief (psycho)therapeut.Het onderwerp hooggevoeligheid wordt sterk vanuit alternatieve geneeswijzen belicht
Voluit leven met hooggevoeligheid

Susan Marletta-Hart, 2006

Dit boek is een vervolg Leven met Hooggevoeligheid uit 2003. Het is een soort werkboek, praktisch gericht. Het beschrijft oefeningen om de eigenschap optimaal te benutten en te komen tot groei en ontwikkeling.
Hoog sensitieve personen in de liefde

Hoe ga je om met relaties als de wereld je overweldigt

vertaling van: The highly sensitive person in love

Elaine N. Aron, 2007

Een goed boek wat voor hsp’s die zich willen verdiepen in hooggevoeligheid en relaties. Na het lezen van het boek, sta je gegarandeerd anders in je relatie. Het boek is informatief, helder en duidelijk en bevat ook veel achtergrondinformatie uit de psychologie. Voor hsp’s en niet hsp’s geeft het veel inzicht en begrip voor hsp’s. Er wordt ruim aandacht besteed aan het omgaan met elkaar in relaties als hsp’s en dit is heel praktisch gericht en direct toepasbaar. Soms confronterend maar nooit belerend. Daarnaast helpt het je ook je diepere motieven en angsten eens onder de loep te nemen.
Handboek voor gevoelige mensen

Wim Kijne, 2005

Dit boek is niet specifiek geschreven voor hsp’s, maar voor gevoelige mensen in het algemeen. Het gaat over gevoelens, en emoties, hoe ze ontstaan, de stress die ze kunnen veroorzaken, en hoe ze samenhangen met ons denken en ons gedrag. Het boek geeft je inzicht in jezelf, je motieven en je emotionele valkuilen. Zeer nuttig boek voor iedereen die last heeft van heftige emoties, stress en angsten.
Het is gemakkelijk leesbaar, soms confronterend maar zeer leerzaam. Het combineert bewezen psychologie met een spirituele invulling ahv oefeningen achterin het boek.Dit boek is bedoeld voor mensen die last hebben van hun gevoeligheden in hun leven, dit willen begrijpen, hanteren en willen weten hoe ze met minder stress kunnen leven.
Hoog sensitiviteit als kracht

Werken met je intuitie

Carolina Bont, 2005

Helder en prettig leesbaar boek voor hsp’s die meer met hun talent willen doen en/of daarbij op een bewuste en spirituele wijze met hun eigenschap willen leven.
Overlevingsgids voor hooggevoeligen

vertaling van: The senstive person’s survival guide

Kyra Mesich, 2005.

Een psychologe die in haar praktijk als alternatieve therapeut, vaak overweldigd werd door haar eigen inlevingsvermogen. In dit boek beschrijft ze hoe zij hier mee heeft leren omgaan. Het is een praktisch boek, vooral interessant voor mensen die veel overnemen van anderen en/of last hebben van depressie of angst als gevolg daarvan. Het stukje over bloemenessences gaat mij persoonlijk wat te ver.
Hooggevoeligheid als kracht

Marian van den Beuken, 2005

Klein en eenvoudig boekje wat je op een vriendelijke en heldere manier op weg helpt om het vanaf nu anders te gaan doen.
Het werkboek voor hoog sensitieve personen

vertaling van: the highly senstive workbook

Elaine N. Aron, 2005

Aan de hand van zelftests, krijg je zicht op je hooggevoeligheid en hoe je er in de praktijk mee om gaat en hoe je dat zou kunnen verbeteren. Met name je zelfbeeld, door je leven heen, speelt hierin een rol.
voor: Mensen die weten dat ze hsp zijn en graag op een gestructureerde manier inzicht in zichzelf willen verkrijgen. Een werkboek/cursusboek voor individuele hsp’s of groepen.
Blijf je werk de baas voor hoog sensitieve personen

Barrie S. Jaeger, 2004

Veel hsp’s ondervinden problemen op het werk doordat ze hun gevoeligheid niet thuis kunnen laten terwijl ze het gevoel hebben dat dat van hen verwacht wordt. Daarnaast zitten veel hsp’s in een baan of werkomgeving waarin ze niet passen en ervaren ze sleur.
Dit boek helpt je je eigenschap onder ogen te zien, en kritisch te kijken naar je huidige werksituatie met de bedoeling stress op/door het werk te verminderen door meer jezelf te kunnen zijn op je werk. Je krijgt heldere handvaten hoe je je op je werk staande kunt houden, hoe je effectief je grenzen kunt trekken en voor je behoeftes kunt opkomen, en hoe je je eigenschap kunt inzetten op je werk. Zonder dat je je eigenschap nog langer hoeft te verbergen. Hoewel toegespitst op het werk, is dit boek veel breder toepasbaar. Het boek is ook zeer nuttig voor hsp’s die nadenken of ze misschien van werk of werkgever moeten veranderen.
Overlevingsgids voor hoog sensitieve personen

vertaling van: The highly sensitive person’s survival guide

Ted Zeff, 2004

Dit boek bestaat uit 2 delen: Het eerste deel beschrijft de eigenschap, (fysieke) problemen en valkuilen, alsook mogelijke oplossingen. Aan de orde komen ook relaties en hsp’s en werk. Kort wordt een aantal (alternatieve) therapieën aangestipt.
Het tweede deel is geschreven in de vorm van een werkboek om aan de hand van een stappenplan je leven her in te richten waarmee je rekening houdt met je eigenschap.Geschikt voor gevoelige mensen die hun leven door de bril van hun hooggevoeligheid willen bekijken, en op zoek zijn naar oplossingen voor hun praktische problemen die daarmee samenhangen.
Hoog sensitieve Personen

Hoe overeind te blijven in een wereld die je overweldigtvertaling van: The highly sensitive person

Elaine N. Aron. 2003

Nuchter en informatief boek over hoogsensitiviteit. Het boek beschrijft overzichtelijk alle kanten van de eigenschap en waar je als hsp tegenaan kunt lopen. De feiten die Aron zelf heeft verzameld na gedegen onderzoek, worden afgewisseld met eigen ervaringen en uit haar werk als therapeut.
Het boek is niet spiritueel en daarom zeer geschikt voor degenen die niet van “zweverig” houden.
Leven met hooggevoeligheid

van opgave naar gave

Susan Marletta-Hart, 2003

Een goed boek, vooral geschikt voor mensen die al een poosje weten dat ze hooggevoelig en op zoek zijn naar meer spiritueler benadering.
Met specifieke aandacht voor hooggevoeligheid bij kinderen.
Hooggevoeligheid als levenskunst

Marian van den Beuken, 2003

Dit boekje geeft je een idee van hoe je met je gevoeligheid op een prettige manier kunt leren leven. Nuttig als aanvulling op de andere 2 boekjes van Marian van den Beuken, minder geschikt om mee te beginnen als je iets over hooggevoeligheid wilt weten.
Hooggevoeligheid als uitdaging

Marian van den Beuken, 2002

Een klein en vriendelijk boekje wat uitermate geschikt is om kennis te maken met de eigenschap en/of je uit wilt vinden of je zelf hoogsensitief bent en hoe je daar tegenover kunt staan.
Gevoeligheid en zelfbescherming

Judy Hall, 1997

Dit boek is bedoelt voor mensen die moeite hebben om zich af te schermen tegen indrukken en prikkels van buitenaf.
Het boek bevat oefeningen om de negatieve invloeden om te buigen naar positieve.

vorigevolgende